Skip to content

Vragen bij werkgevers over vakantiedagen

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Om te voorkomen dat straks iedereen in de zomer tegelijk weg wil, wordt geadviseerd om daar nu al vast met de werknemer afspraken over te maken. - Foto: Canva

Om te voorkomen dat straks iedereen in de zomer tegelijk weg wil, wordt geadviseerd om daar nu al vast met de werknemer afspraken over te maken. - Foto: Canva

Werkgevers en werknemers worden door de coronacrisis min of meer gedwongen goed samen te overleggen hoe om te gaan met vakantiedagen.

Tijdens het vijfde webinar ‘Impact coronamaatregelen voor agrarisch werkgevers’ van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw, lichtte Peter Baltus, van LTO Taskforce Arbeid, de vele vragen daarover toe.

Aangevraagde en verleende vakantiedagen

Een van de buiten de coronatijd nauwelijks voorkomend problemen is het terugdraaien van aangevraagde en verleende vakantiedagen. “Wat we veel horen is dat werknemers hun aangevraagde verlof wilden intrekken voor de paasperiode, maar ook al voor de meivakantie”, aldus Baltus. “Hun argument is dan vaak dat ze toch nergens naar toe kunnen door de coronamaatregelen, dus niets aan die vakantie hebben.”

Over deze verzoeken is Baltus duidelijk: “Daar hoeft een werkgever niet aan mee te werken. Natuurlijk brengt goed werkgeverschap met zich mee dat je in overleg gaat. Maar zeker in gevallen waar al vervanging geregeld is of er minder werk is tijdens de verlofperiode, hoeft de werkgever de aanvraag van vakantiedagen niet terug te draaien.”

Afspraken met werknemers

Om te voorkomen dat straks iedereen in de zomer tegelijk weg wil, adviseert Baltus om daar nu al vast met de werknemers afspraken over te maken. Mochten er toch problemen ontstaan over de bezetting dan kan de werkgever een verlofverzoek weigeren. “Doe dat wel gemotiveerd, want anders heb je een slechte casus voor een rechter. Daarom is het ook belangrijk een weigering altijd schriftelijk gemotiveerd aan de werknemer te overhandigen.”

Niet verplichten

Het tegenovergestelde, een werknemer verplichten nu vakantie te nemen vanwege de coronacrisis, is geen optie, stelt Baltus. “Je mag een werknemer niet verplichten dagen op te nemen, de werknemer gaat zelf over zijn vakantiedagen en het opnemen daarvan. Wel is het door met elkaar in gesprek te gaan welllicht mogelijk een goede tussenoplossing te vinden. En op die manier toch te voorkomen dat er te veel mensen voor de weinig werk zijn.”

Snel delen

Afbeelding
Eric Beukema

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin