Doorgaan naar artikel

VS en China ondertekenen fase 1-akkoord

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Verenigde Staten en China ondertekenen woensdag 15 janurai in het Witte Huis het fase 1-handelsakkoord. Dat heeft Donald Trump aangekondigd op Twitter.

Hij is bereid om een deal te sluiten. Later zal de Amerikaanse president naar China reizen om de gesprekken omtrent fase 2 te beginnen. China is ook bereid om het fase 1-handelsakkoord met de VS te ondertekenen. De Chinese vicepremier Liu He vliegt dan naar Washington om een krabbel onder de voorlopige handelsdeal te zetten, meldden ingewijden tegen Chinese media.

Chinese overheid

De Chinezen rekenden er eerder op om sneller deze maand naar de VS af te reizen voor de ondertekening. Maar president Trump kondigde zonder overleg aan de ontmoeting tot 15 januari uit te stellen. Volgens Chinese media was dat een onverwachte stap voor Peking. De Chinese president Xi Jinping zou voor die datum niet beschikbaar zijn. De Chinese overheid heeft de berichten niet bevestigd.

De fase 1-deal tussen de twee economische grootmachten werd in december gesloten. Het was lang onduidelijk wanneer de ondertekening zou plaatsvinden. Als gevolg van het akkoord wordt een deel van de importheffingen die de twee landen elkaar oplegden weer verlaagd. Het is de vraag of het ondertekenen van dit handelsakkoord ervoor gaat zorgen dat de relatie tussen China en de VS zal herstellen.

Agrarische grondstoffen

De details van het handelsakkoord zijn nog niet vrijgegeven. Dat gebeurt naar verwachting na de ondertekening. Voor de agrarische grondstoffen zijn tot die tijd nog zorgen. De vraag is of China na de ondertekening nog Amerikaanse agrarische producten kopen. China heeft eerder beloofd om $ 40 tot $ 50 miljard hieraan uit te geven. Hoe het geld gespendeerd zal worden moet nog blijken.

Snel delen

Image
Marleen Purmer

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin