Skip to content

Wie het broodkapje eet, verspilt minder ander voedsel

Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim duizend Nederlanders.

Oud brood. Nederlanders noemen brood als meest weggegooide voedsel. - Foto: ANP premium

Oud brood. Nederlanders noemen brood als meest weggegooide voedsel. - Foto: ANP

In dit artikel

Mensen die de kapjes van het brood opeten, verspillen ook minder ander voedsel dan mensen die de kapjes weggooien. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder ruim duizend Nederlanders.

Als je dieren voert met oud brood, is dat dan voedselverspilling? Nee, vindt 69% van de ondervraagden. Maar als je de dieren vers brood geeft, is nog maar 29% die mening toegedaan.

Deze uitkomst van het onderzoek onder ruim 1.000 Nederlanders toont hoe ingewikkeld het begrip ‘voedselverspilling’ eigenlijk is. Wil je brood voeren aan de vogels, laat het dan eerst een paar dagen liggen, dat is beter voor je geweten, zou je uit het bovenstaande kunnen concluderen.

Brood

Gezinnen zitten nogal eens in hun maag met oud brood. Ruim de helft eet het op een of andere manier toch op, de andere helft gooit het weg of voert er dieren mee. Brood is het meest genoemd als voedsel dat weggegooid wordt in Nederland, blijkt ook uit het onderzoek. 26% van de deelnemers aan het onderzoek zegt afgelopen week brood te hebben weggegooid. Daarna komen groenten (24%) en aardappelproducten (20%). Iets minder dan de helft gooit overigens nooit brood weg.

In totaal gooien huishoudens gemiddeld 229 gram voedsel per week weg. Bovenaan staat vloeibare zuivel (38 gram), gevolgd door broodproducten (34 gram). Gezinnen met jonge kinderen gooien het vaakst voedsel weg.

Verspilling

Het verschil in weggooigedrag is waarschijnlijk mede te verklaren door opvoeding, aldus het Voedingscentrum. Opvallend daarbij is dat mensen die vinden dat je broodkapjes niet weg hoort te gooien, de smaak ervan ook beter waarderen.

Wel is er een klein verschil tussen opvatting en praktijk. 70% vindt dat je kapjes hoort op te eten, 51% gooit daadwerkelijk nooit brood weg. Ook blijkt dat mensen die vaak de kapjes wel opeten, drie keer zo weinig brood weggooien als de niet-kapjeseters. Ook verspillen ze, naar eigen zeggen, twee keer zo weinig ander voedsel dan mensen die de broodkapjes weggooien. Daarbij eten 65-plussers het vaakst kapjes.

De overgrote meerderheid wil minder brood verspillen. Dat voornemen komt nog niet tot uiting in de praktijk. Volgens het Voedingscentrum kunnen Nederlandse huishoudens met ander weggooigedrag 2,5 miljoen broden (2 miljoen kilo) per week ‘redden’.


Medeauteur Johan Oppewal

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin