Skip to content

Wijn en champagne geven Franse agrifoodhandel een oppepper

Overschot op food- en agrihandelsbalans in Frankrijk was vorig jaar € 2 miljard hoger dan in 2020.

Druivenpluk voor wijnproductie. Verreweg het grootste succesverhaal voor de Franse handel blijven op afstand wijn en andere alcoholhoudende dranken - Foto: Canva/Susanna Cesareo premium

Druivenpluk voor wijnproductie. Verreweg het grootste succesverhaal voor de Franse handel blijven op afstand wijn en andere alcoholhoudende dranken - Foto: Canva/Susanna Cesareo

Het overschot op de food- en agrihandelsbalans in Frankrijk was vorig jaar € 2 miljard hoger dan in 2020.

De internationale agrifoodhandel van Frankrijk heeft een uitstekend jaar achter de rug. Het overschot op de handelsbalans liep op tot € 8,2 miljard. Dat is € 2 miljard meer dan in 2020. Dat overschot is het hoogste sinds 2015 en ligt ook € 1,7 miljard boven het gemiddelde over de voorafgaande vijf jaar.

Verdwijnen coronabeperkingen

De toename vergeleken met 2020 is te danken aan het verdwijnen van veel coronabeperkingen, met name in de horeca die in veel landen weer Franse kaas of bronwater op het menu kon zetten. Daarnaast leefde de export van wijn, cognac en champagne naar de Verenigde Staten weer fors op na het intrekken van de invoerheffingen uit het Trump-tijdperk.

Door die twee factoren kwam bij bewerkte voeding en dranken een overschot uit de bus van € 7,3 miljard, € 2,6 miljard meer dan een jaar eerder. Bij agrarische grondstoffen is het overschot door een sterke toename van de import echter teruggelopen met € 0,6 miljard naar net € 0,8 miljard.

Dat de Franse handel in agrifoodproducten is opgeveerd, is zowel aan de import- als aan de exportkant te merken. Die export nam het sterkst toe van € 62 miljard naar ruim € 69,8 miljard. Daarvan ging bijna € 37,8 miljard naar de Europese Unie, de rest naar derde landen. Dat beeld is wel iets verschoven doordat het Verenigd Koninkrijk, een grote klant voor de Fransen, na brexit in de statistieken van ‘EU’ naar ‘derde land’ is verschoven.

Meer vlees en vleesproducten binnen EU afgezet

De EU-collega’s namen vooral meer vlees en vleesproducten, zuivel, olie en vetten en bewerkte voedingswaren van de Fransen af. Over de hele linie gezien nam de export van zuivel toe van bijna € 6,8 naar ruim € 7,2 miljard, een stijging met 6%. Kaas neemt ongeveer de helft van die handelsstroom voor zijn rekening. Bij vlees en vleesproducten, de sector die het zwaarst te lijden had onder de coronabeperkingen, ging de exportwaarde van € 4,3 naar bijna € 5,1 miljard ofwel 16% meer. Verreweg het grootste succesverhaal voor de Franse handel blijven op afstand wijn en andere alcoholhoudende dranken die bijna € 18,7 miljard in het laatje brachten. Dat is een kwart meer dan een jaar eerder en ook bijna 27% van de totale export.

Minder sterke toename onbewerkte producten

Bij onbewerkte agrarische producten of grondstoffen is de toename minder sterk. Zo ging de export van granen van € 8,1 naar € 8,7 miljard en bleef die van groente en fruit redelijk stabiel rond de € 2,4 miljard. De groei in de graanhandel is te danken aan een grotere beschikbaarheid na de gunstige oogst van vorig jaar en daarnaast ook aan de hogere prijzen op de internationale markten. Bij groente en fruit blijft Frankrijk nog altijd veel meer importeren – € 3,6 miljard – dan exporteren waardoor de handelsbalans voor deze categorie op een tekort van bijna € 1,2 miljard blijft steken.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin