Doorgaan naar artikel

Winst Frieslandcampina fors lager bij stabiele omzet

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Corona hakt erin bij FrieslandCampina door sterk minder verkopen in de horeca, lagere basiszuivelprijzen en dalende verkoop van kindervoeding in Hongkong en China.

FrieslandCampina heeft zijn omzet over het eerste halfjaar stabiel weten te houden op € 5,6 miljard. Op een vergelijkbare basis daalde het bedrijfsresultaat met 17,2% ten opzichte van de eerste helft van 2019. De winst ging met 37,2% omlaag.

Interim-uitkering is € 0,22 per 100 kilo

De interim-uitkering die leden-melkveehouders uiterlijk op 1 september krijgen bijgeschreven, komt uit op € 0,22 per 100 kilo. Over de eerste helft van 2019 was die € 0,65 per 100 kilo. De interim-uitkering is 75% van de pro forma-prestatietoeslag over het eerste halfjaar.

Sterk eerste kwartaal

De zuivelonderneming spreekt van een sterk eerste kwartaal en een grote impact van het coronavirus op de resultaten in het tweede kwartaal. Corona zet de resultaten onder druk, met name door een sterke daling van verkopen in de horeca en andere out-of-homekanalen, lagere basiszuivelprijzen en een daling van de verkoop kindervoeding in Hongkong door dichte grenzen met China. Dit werd gedurende het eerste halfjaar deels gecompenseerd door hogere winst in Consumer Dairy en Ingredients.

Wereldwijde recessie

FrieslandCampina gaat ervan uit in 2020 in een wereldwijde recessie terecht te komen en dat herstel hiervan tijd zal vergen. Reden voor een reorganisatie die de productiviteit moet verhogen. Dit gaat kosten met zich meebrengen die de winstgevendheid van FrieslandCampina in 2020 negatief beïnvloeden. De al eerder aangekondigde sluiting van de kaasfabriek in Rijkevoort hoort al bij deze reorganisatie.

Melkprijs voor leden gedaald

De melkprijs voor leden is met 3,5% gedaald naar € 36,59 per 100 kilo door een daling van de basiszuivelprijzen. De melkaanvoer nam met 1,1% toe naar 5,1 miljard kilo als gevolg van gunstige weersomstandigheden.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin