Skip to content

Zorgpersoneel heeft belangrijke rol bij duurzame en gezonde voeding

Personeel heeft een belangrijke rol in de transitie naar een gezond en duurzaam voedselaanbod in de zorg, blijkt uit een onderzoek.

zorgpersoneel voeding

Foto: Canva

In zorginstellingen is de rol van het personeel essentieel bij de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Louis Bolk Instituut. Het onderzoek bestond uit interviews met verschillend personeel zoals managers, keukenmedewerkers en bedieningsmedewerkers. De werknemers spelen een grote rol in het reguleren van voedselverspilling en het aanbieden van een gezond en voedzaam eetpatroon in woonzorgcentra. Volgens het instituut moet daar dan ook meer aandacht voor komen.

Zorgpersoneel moet gerichte taken krijgen

In zorginstellingen wordt ongeveer 30% van het te consumeren voedsel weggegooid, wat vraagt om onderzoek en innovatie. Op verschillende niveaus (inkoop, productie, consumptie) blijkt er ruimte voor verbetering te zijn. De kennis, prioriteiten en betrokkenheid van de medewerker bleek beter ingezet te kunnen worden. Hiervoor is er een transparant systeem nodig met duidelijke verantwoordelijkheden. Volgens de onderzoekers moet niet alleen het management betrokken zijn bij verandering in het voedselaanbod. Ook de rest van het personeel moet hier kennis van hebben en gerichte taken krijgen.

Snel delen

Afbeelding
Lauressa van Roekel

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin