Doorgaan naar artikel

Zuid-Afrika staat Nederlands pluimveevlees toe

Zuid-Afrika heeft het verbod op de import van Nederlands pluimveevlees in verband met vogelgriep opgeheven.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

Zuid-Afrika heeft het verbod op de import van Nederlands pluimveevlees in verband met vogelgriep opgeheven. Sinds 2014 hield Zuid-Afrika de grenzen gesloten voor Nederlandse kip. Ook andere landen openen hun grenzen weer nu Nederland sinds 5 mei officieel vrij is van HPAI.

Hoewel er recent nog wilde vogels door vogelgriep zijn getroffen, dateren de laatste uitbraken bij pluimveebedrijven van eind januari. Op 25 januari werd vogelgriep vastgesteld bij een legbedrijf in Abbega (Fr.) en een dag later bij een bedrijf met vleeseenden-ouderdieren in Nijkerk (Gld). Daarna werd alleen op 14 februari nog vogelgriep geconstateerd bij een kleinschalige houderij in Rozenburg (Z.-H.).

Meer landen heffen importbeperkingen deels of geheel op

Afgezien van Zuid-Afrika hebben Maleisië, Hongkong en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) recent importbeperkingen opgeheven. Maleisië en de VAE maakten een einde aan alle beperkingen, terwijl Hongkong wel vlees maar nog geen levend pluimvee toestaat. Andere landen blijven vasthouden aan de beperkingen, al dan niet uit protectionistische overwegingen. Bijvoorbeeld China blijft alle pluimvee en pluimveeproducten weren en Zuid-Korea laat ook geen Nederlands pluimveevlees toe.

De pluimveesector probeert in gesprekken met derde landen de regionalisering geaccepteerd te krijgen. Dat betekent dat de import uit een deel van de twintig regio’s in Nederland hervat wordt als dat mogelijk is. Zulke afspraken zijn er bijvoorbeeld met Japan voor eendagskuikens, broedeieren en vloeibare eiproducten, maar niet voor pluimveevlees. De vereniging van pluimveeverwerkers Nepluvi heeft de afgelopen jaren voorstellen tot acceptatie van dit systeem aan Vietnam en de Filipijnen gestuurd.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin