A-ware en Glanbia winnen rechtszaak over kaasfabriek

20-04-2021 | |
Siobhan Talbot, Group Managing Director van Glanbia. - Foto: Eyevine
Siobhan Talbot, Group Managing Director van Glanbia. - Foto: Eyevine

Het Ierse Hooggerechtshof heeft het beroep van natuurbeweging An Taisce tegen de geplande kaasfabriek van Royal A-ware en Glanbia in Kilkenny verworpen.

Glanbia wil nu zo snel mogelijk met de bouw beginnen, maar An Taisce bekijkt of er nog mogelijkheden zijn om in beroep te gaan.

Klimaatdoelstellingen voor Ierland

Royal A-ware wil samen met de Ierse partner € 140 miljoen investeren in een fabriek voor ‘continentale’ kaas op een locatie van Glanbia in Belview. De natuurbeweging vond echter dat bij de bouwvergunning niet voldoende rekening was gehouden met de milieugevolgen van de extra 300.000 koeien die nodig zijn om de fabriek van voldoende melk te voorzien. De fabriek zou daarmee de klimaatdoelstellingen voor Ierland in gevaar brengen. An Taisce heeft daarom in elk stadium van de procedure beroep aangetekend.

Regeringsbeleid

Rechter Richard Humpreys vindt dat de voornaamste grieven van de natuurbeweging zijn gericht op het beleid van de regering. “De aangebrachte bezwaren zijn geen basis voor het uitdagen van de verleende vergunning op basis van de planningswet. Algemeen programmatisch beleid kan niet aan dezelfde locatie-specifieke regels onderworpen zijn als individuele bouwvergunningen.” Het feit dat er veel verschillende meningen over het klimaatbeleid worden geuit, betekent volgens de rechter nog niet dat dat beleid ook onjuist is.

Zo snel mogelijk bouwen

Glanbia moest eerder vanwege het uitstel van het project de melkaanvoer tijdens de piekperioden via prijsregulering de komende jaren aan banden leggen. Het bedrijf wil nu zo snel mogelijk met de bouw beginnen. ‘’Glanbia Ireland verwelkomt het besluit van het Hooggerechtshof om de bouwvergunning voor haar continentale kaasfabriek in Belview in stand te houden. De nieuwe fabriek, die wordt ontwikkeld in een joint venture met onze Nederlandse partner Royal A-ware is een vitale maatregel voor de diversificatie na Brexit en is van belang voor het Ierse platteland en voor de Ierse zuivelsector als geheel.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer