Skip to content

ABN Amro: herstel foodsector pas na 2021

Updated on:
Handel
Nieuws
Lege terassen in het voorjaar vanwege corona. - Foto: Canva

Lege terassen in het voorjaar vanwege corona. - Foto: Canva

De voedselsector krimpt door de coronacrisis dit jaar met 4% en herstelt pas na volgend jaar.

De volumegroei komt volgend jaar uit op 2%. Dat schrijft ABN Amro in de sectorprognose Food.

De drankindustrie en vleessector krijgen de grootste klappen, met respectievelijk dalingen van 8% en 5%. Ook andere bedrijven die aan de horeca leveren komen er niet goed vanaf.

Type afzetkanaal cruciaal voor foodsector

“De impact van de coronacrisis op de sector food heeft twee gezichten. Zo is sprake van een flinke groei voor bedrijven die leveren aan (online) supermarkten, terwijl bedrijven die aan de horeca leveren een stevige daling moeten incasseren”, zo schrijft de bank. Het type afzetkanaal bepaalt dan ook sterk de impact van de coronacrisis in de foodsector.

De grootste verliezer is de drankenindustrie. Door de afname van verjaardagsfeestjes, huwelijken, festivals en restaurantbezoeken verwacht de bank een volumedaling van 8%. De bank verwacht volgend jaar een stijging van 6%, maar die zal het verlies maar ten dele goedmaken.

De vraag naar vleesproducten daalde met 5%. Een groot deel van de vleesproductie is voor de export bestemd, maar door de sluiting van de horeca viel ook de vraag naar vlees in exportlanden weg. In april en mei daalde de export met 17% ten opzichte van een jaar geleden. De bank verwacht dat in 2021 weer sprake zal zijn van een groei van 3%.

Lees verder onder de afbeelding.

Bron: CBS, ABN Amro Sector Advisory
Bron: CBS, ABN Amro Sector Advisory

Grote verschillen bij groentes

Voor zuivel is er dit jaar een daling van 2%. De uitvoerwaarde van zuivelproducten kreeg een knauw door lockdowns in belangrijke afzetlanden, gebrek aan koelcontainers en opstopping in belangrijke havens in China. ABN veracht dat de volumes in 2021 weer met 2% zullen stijgen door een hogere vraag in onder andere China.

De volumegroei voor AGF bedraagt dit jaar 1%. Veel bedrijven in deze sector profiteerden van de toename van supermarktverkopen. Wel zijn er grote verschillen tussen de diverse groentes, zo merkt de bank op. Daling waren er bij typische horecaproducten, zoals friet en asperges. De uitvoer van groente en fruit daalde in april en mei, maar de schade bleef beperkt. Ook in het buitenland waren Nederlandse groente en fruit tijdens de coronacrisis nog redelijk in trek. De bank verwacht voor AGF een groei van 2% in 2021.

Medeauteur: ANP

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin