Afzet biologisch in VK vertoont eerste daling

02-11 | |
Zowel mensen die incidenteel biologisch voedsel kopen als 'oude getrouwen' van biologisch kopen minder. - Foto: ANP
Zowel mensen die incidenteel biologisch voedsel kopen als 'oude getrouwen' van biologisch kopen minder. - Foto: ANP

De verkopen van biologische voeding in het Verenigd Koninkrijk liggen 2,1% lager dan een jaar geleden. Dat is de eerste daling na tien jaar onafgebroken groeit.

Dat meldt de organisatie voor de biologische sector Soil Association op basis van cijfers van Nielsen. De daling doet zich vooral voor bij mensen die incidenteel biologische levensmiddelen kopen. Die ‘lichte’ kopers verdwijnen uit de markt, zo goed als zeker vanwege de crisis bij de kosten van levensonderhoud. Ook ‘oude getrouwen’ kopers van biologische producten besteden vaak minder dan ze tot nu toe deden.

Sue Pritchard, directeur van de Countryside Commission: “Dit is teleurstellend, maar ook niet al te verrassend gezien de erger wordende crisis. Mensen moeten harde beslissingen maken.”

Lees ook: Grootste stijging ooit van Britse voedselprijzen

Prijsverschil biologisch en gangbaar

Hoofd business insight bij Nielsen, Mike Watkins: “Mensen begrijpen allemaal de term energiecrisis. Maar ze moeten begrijpen dat er ook een crisis bij de voedselvoorziening is. We moeten anders gaan boeren om de neergang in de natuur en bij het klimaat tot stilstand te brengen.”

Volgens Watkins denken velen ook dat biologisch duurder is, ‘terwijl het verschil in prijs bij een aantal producten vaak minder is dan wordt aangenomen’. Eerder werd gemeld dat ook de biologische markt in Frankrijk vorig jaar al voor het eerst een krimp vertoonde.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer