Afzet PlanetProof-melk sterk afhankelijk van retailcontract

11-02 | |
PlanetProof-melk in de schappen. Foto: Henk Riswick
PlanetProof-melk in de schappen. Foto: Henk Riswick

Voor de ruim dertig Twentse PlanetProof-leveranciers van FrieslandCampina kwam woensdag het bericht hard aan dat zij uit de bijzondere melkstroom worden gehaald, al is het een risico van zo’n bijzondere stroom.

Bij de ruim dertig Twentse deelnemers aan de PlanetProof-melkstroom bij FrieslandCampina kwam het nieuws hard aan dat de coöperatie hen niet meer nodig heeft voor het duurzame melk-programma. Dit kan gebeuren bij een marktgericht programma, stelt de onderneming. Woensdagmorgen werden de boeren gebeld, later kwam er meer uitleg en konden ze in een Teams-vergadering met het bestuur nadere vragen stellen en stoom afblazen.

Geen toelichting geven

Melkveehouder Joris Broekhuis uit Agelo, ook één van de ruim dertig, hoopt dat er nog iets valt bij te sturen, maar wil verder geen toelichting geven. De melk die FrieslandCampina ontvangt van de ruim 700 deelnemers aan het PlanetProof-programma gaat voor het overgrote deel naar de fabriek in Maasdam, in de Hoeksche Waard. Daar vandaan worden de Nederlandse supermarkten beleverd met dagverse zuivel onder zowel het Campina-merk (100% PlanetProof) als onder huismerk. Bij wie de PlanetProof-melk in de huismerk-zuivel zit, kan per contractperiode verschillen.

Andere en goedkopere huismerkzuivel

In de begintijd van PlanetProof-zuivel, in 2019, was er een gestage opmars van het concept merkbaar. De ene na de andere supermarktketen ging overstag, behalve Albert Heijn, dat samen met A-ware een eigen zuivellijn heeft. De laatste tijd is bij verschillende supermarkten weer andere en goedkopere huismerkzuivel te vinden, zoals bij Aldi, dat nu Duitse weidemelk in de schappen heeft staan. FrieslandCampina geeft geen commentaar op de vraag met wie nog wel en met wie geen contracten meer bestaan. Ook Aldi en andere supermarkten reageren niet op vragen over PlanetProof-contracten.

Afzet PlanetProof-zuivel neemt nog wel toe

De afzet van PlanetProof-zuivel neemt echter nog wel steeds toe, stelt FrieslandCampina, maar niet zo snel als de melkaanvoer van de leden. Een deel van de PlanetProof-melk gaat ondertussen ook in de kaasproductie. Sinds april 2019 wordt in Steenderen Milner-kaas gemaakt van PlanetProof melk en – op aanvraag – ook huismerk/private labelkaas. De afzet van PlanetProof-melk in andere producten, voor bijvoorbeeld Unilever of Nestlé, moet nog op gang komen, zo vertelt FrieslandCampina.

Biologische melk

Bijna gelijktijdig met het nieuws over de PlanetProof-melk kwam FrieslandCampina deze week ook met het bericht dat er dit najaar weer ruimte is voor extra biologische melk. Hierdoor is de wachtlijst voor potentiële omschakelaars zelfs helemaal leeg gekomen, meldt FrieslandCampina. Ook in dit segment bepalen de marktomstandigheden wanneer ruimte is voor nieuwe leveranciers. Toch is de regeling voor biologische boeren anders dan voor PlanetProof-leveranciers. Biologische boeren worden niet teruggezet naar gangbare melkleverantie.

van der HorstBeheer