Skip to content

Agrifirm en Schouten werken samen aan Nederlandse tempeh

Boerencoöperatie Agrifirm en voedingsproducent Schouten Europe werken samen aan tempeh van Nederlandse bodem.

nederlandse tempeh

Foto: Canva

Boerencoöperatie Agrifirm en voedingsproducent Schouten Europe werken samen aan tempeh van Nederlandse bodem. De twee partijen onderzoeken de commerciële haalbaarheid en verdienmodellen.

Agrifirm en Schouten onderzoeken of het mogelijk is om tempeh te produceren met in Nederland geteelde soja en veldbonen. Beide partijen onderzoeken nieuwe producten om lokaal geteelde eiwitten in te verwerken. Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde (soja)bonen en is daarmee een goede eiwitbron. In Nederland geniet het nog niet veel populariteit. De twee bedrijven gaan onderzoeken of dezelfde kwaliteit behaald kan worden met Nederlandse grondstoffen. Daarnaast wordt gekeken of het ook economisch haalbaar is om tempeh te maken met in Nederland geteelde bonen. Het product is betaalbaar, ook gedeeltelijk doordat nu relatief goedkope ingrediënten worden gebruikt.

Bean Deal

De samenwerking tussen Agrifirm en Schouten is voortgekomen uit de Bean Deal, onderdeel van de Nationale Eiwitstrategie. Deze deal heeft als doel om de Nederlandse productie van peulvruchten te vergroten. Bij de Bean Deal zijn verschillende partijen uit de keten aangesloten.

Lees ook: 1,5 jaar Bean Deal: Banden gesmeed, maar echte impact gaat nog komen

Agrifirm’s samenwerkingen

Agrifirm is de laatste jaren meerdere projecten gestart om de potentie van eiwitrijke gewassen te onderzoeken. De coöperatie is op zoek naar verdienmodellen voor aangesloten boeren. Eind 2022 maakte het bekend samen met FrieslandCampina een proef te starten met het telen van soja en haver. Ook met De Nieuwe Melkboer startte de coöperatie een samenwerking voor het verder ontwikkelen van de sojateelt in Nederland.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin