Doorgaan naar artikel

Arla profiteert van coronaperiode

Foto: DPA

Foto: DPA

Zuivelreus Arla heeft sterk geprofiteerd van het door de corona-epidemie verschoven consumptiepatroon.

Meer en grotere aankopen voor de thuisconsumptie hebben lagere foodservice-verkopen meer dan goed gemaakt. Ook de ingrediëntenbusiness heeft goed gedraaid.

Dit meldt het bedrijf bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar van 2020. Met name de bedrijfsresultaten verbeterden. De prestatieprijs voor de leden-melkveehouders steeg ook: van 36,1 naar 37 cent per kilo.

Consumenten schaften meer Arla-merkproducten aan

De omzet steeg met 11% ten opzichte van de eerste helft van 2019, van € 5,2 miljard naar € 5,8 miljard, terwijl de winstmarge verbeterde van 2,3% naar 3%. Het waren volgens Arla niet alleen de grotere supermarktaankopen op zich die de resultaten opvijzelden. Belangrijker nog voor het bedrijf was dat consumenten ook veel meer ‘vertrouwde’ producten aanschaften, zoals de merkproducten van Arla. Blijkbaar wilden ze iets goeds voor zichzelf in huis halen.

Sterke internationale groei

De meeste omzet haalt Arla uit de zogenoemde Europa-zone, waartoe Groot-Brittannië ook nog altijd behoort. Hier steeg de omzet van € 3.149 naar € 3.178 miljoen. De sterkste groei kwam van de Internationale zone. Daar steeg de omzet van € 839 naar € 1.024 miljoen, met name door omhooggeschoten verkopen in de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika. De divisie Ingrediënten presteerde ook goed, maar de handelsdivisie zag de resultaten behoorlijk terugvallen.

Prognose

Hoewel Arla veel onzekerheid voor zich ziet door corona en door de aanstaande Brexit, durft het bedrijf toch een prognose te stellen voor de rest van het jaar. De onderneming blijft bij de eerder gestelde verwachting van een jaaromzet van minstens € 10,4 miljard, tot mogelijk € 10.8 miljard, bij een netto winst tussen de 2,8 en 3.2%. Over de melkprijs worden echter geen uitspraken gedaan.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin