Skip to content

Biden zet nieuwe stap in aanpakken vleesindustrie

Biden komt met nieuwe plannen om de macht van grote vleesverwerkers in de VS in te perken.

Updated on:
Nieuws
Food
De Amerikaanse president Joe Biden. - Foto: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden. - Foto: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden komt met nieuwe plannen om de macht van grote vleesverwerkers in de VS in te perken.

Zij worden door oneerlijke handelspraktijken gezien als belangrijke veroorzakers van de hoge inflatie in het land. Die was afgelopen jaar het hoogste in veertig jaar. Vooral de prijs van vlees steeg hard.

Biden is maandag 3 januari samen met een landbouwminister in gesprek met boeren over de oneerlijke handel door vleesbedrijven. Er komt ook een meldpunt voor zulke misstanden. Volgens het Witte Huis hebben vleesproducenten weinig keuze aan wie ze hun producten willen verkopen en is er weinig onderhandelingsruimte.

Recordwinst Tyson Foods

De Amerikaanse overheid pompt 1 miljard dollar in de vleesindustrie om concurrentie te bevorderen en onafhankelijke verwerkers te helpen uit te breiden. Nu is de Amerikaanse vleesmarkt voor zo’n 80% in handen van vier bedrijven. Bedrijven zeggen dat de gestegen prijzen komen door de krappe arbeidsmarkt en hogere prijzen voor bijvoorbeeld brandstof. Maar uit kwartaalcijfers van het grote Tyson Foods bleek in november een recordwinst.

Met de nieuwe stappen kan Biden ook laten zien dat hij werkt aan de problemen waar Amerikaanse huishoudens last van hebben. Inflatie is daar een van de belangrijkste van. Vanuit zijn eigen Democratische partij kreeg hij de kritiek hier geen oog meer voor te hebben door maandenlange onderhandelingen over zijn economische plan.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin