Skip to content

Braziliaanse agri-export in 2019 fors gedaald

Updated on:
Handel
Achtergrond
Overslag van soja. - Foto: Twan Wiermans

Overslag van soja. - Foto: Twan Wiermans

De waarde van de Braziliaanse agrarische export is in 2019 met 4,8% gedaald ten opzichte van 2018.

In 2018 was de waarde € 91,5 miljard en in 2019 daalde de waarde naar € 87,1 miljard. De belangrijkste landbouwproducten voor de export zijn soja, mais, vlees en suiker. Volgens het Braziliaanse ministerie van landbouw is de daling een gevolg van de prijsdalingen op de wereldmarkt. Die daling van 7% wordt deels gecompenseerd door een stijging met bijna 3% van het geëxporteerde volume. Op de handelsbalans, het verschil in waarde tussen de import en export, heeft de agrarische export een aandeel van ruim 43%.

Soja en mais

Soja is zowel in waarde als in volume het belangrijkste landbouwproduct voor de export. In 2019 werd 96,7 miljoen ton aan sojabonen, sojaschroot en sojaolie geëxporteerd met een waarde van € 31 miljard. Volgens het ministerie voor buitenlandse handel (Secex) een daling van bijna 5% in volume ten opzichte van 2018 (101 miljoen ton) en een daling van ruim 14% in waarde (€ 36,6 miljard). Als verklaring hiervoor geeft Secex aan dat de vraag naar soja in China is gedaald als gevolg van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest daar. Ook heeft China, als gevolg van een toenadering in het handelsconflict met de Verenigde Staten (VS) in de laatste maanden van het vorig jaar meer soja in de VS gekocht.

Nieuw record maisexport

De export van mais vestigde met 45 miljoen ton een nieuw record. In 2018 was dat, vooral door een slechte oogst vanwege ongunstig weer, 24 miljoen ton. Volgens Secex werd de export gestimuleerd door een grote vraag, een kleinere oogst in Amerika en een gunstige koers van de lokale munt, de real, in vergelijking met de dollar. In totaal werd er in 2019 voor € 6,6 miljard geëxporteerd tegenover € 3,5 miljard in 2018. Met het huidige volume is Brazilië een grotere maisexporteur dan de VS. De pluimvee- en varkenshouderij maken zich inmiddels zorgen dat door de enorme export de lokale prijs voor veevoer zal stijgen. De productiekosten, die voornamelijk bestaan uit de kosten voor het voer, maken de vleesproductie nu al nauwelijks rendabel.

Vleesexport toegenomen

De vleesexport steeg 12,5%, van € 13,2 miljard in 2018 naar bijna € 15 miljard in 2019. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in onder andere China steeg de vraag naar vlees en steeg de export. Vooral de export van rundvlees steeg sterk en ging naar een nieuw record: 1,9 miljoen ton en een waarde van € 6,8 miljard. China is met ongeveer 27% de grootste afnemer van het rundvlees, gevolgd door Hong Kong met 18,6%.

Brazilië exporteerde in 2019 14% minder suiker dan in het jaar daarvoor en de waarde van die export daalde zelfs met 21%. Volgens Secex daalde het volume van 22,2 miljoen ton naar 19 miljoen ton en in waarde van ruim € 6 miljard in 2018 naar bijna € 5 miljard in 2019. De financiële resultaten van de suikerfabrieken staan door de daling van de suikerprijzen op de wereldmarkt extra onder druk. Door hun productenmix van suiker naar ethanol te verschuiven zijn veel fabrieken er in geslaagd hun financiële situatie in evenwicht te brengen.

Snel delen

Jos van de Vooren

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin