Skip to content

Britse consument bezorgd over voedselverspilling, suiker en dierenwelzijn

De FSA heeft 5.800 consumenten in het Verenigd Koninkrijk ondervraagd over hun voedingsgedrag.

Updated on:
Achtergrond
Food
Waar het gaat om een duurzaam dieet denkt de helft van de respondenten dat minder bewerkt voedsel eten daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Foto: Canva premium

Waar het gaat om een duurzaam dieet denkt de helft van de respondenten dat minder bewerkt voedsel eten daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Foto: Canva

De FSA heeft 5.800 consumenten in het Verenigd Koninkrijk ondervraagd over hun voedingsgedrag. Het onderzoek biedt een brede blik op de voedselconsumptie in het Verenigd Koninkrijk.

Britse consumenten hebben over het algemeen vertrouwen in hun voedsel en de veiligheid daarvan. Maar ze maken zich wel zorgen over voedselverspilling, de hoeveelheid suiker in levensmiddelen en het welzijn van dieren. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Food Standards Agency (FSA). Twee op de vijf ondervraagden eet ook minder bewerkte voedingsproducten dan voorheen, terwijl ze actief proberen minder voedsel weg te gooien.

Informatie op verpakkingen

De FSA, de Britse tegenhanger van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), liet eind vorig jaar en begin dit jaar 5.800 consumenten ondervragen naar hun voedingsgedrag. Om te beginnen zegt meer dan 90% van de ondervraagden te vertrouwen dat de voedselproducten die ze kopen veilig zijn om te eten. Daarnaast denkt 86% ook dat de informatie op de verpakking nauwkeurig is. Meer dan twee derde checkt ook de daarop vermelde uiterste houdbaarheidsdatum, voordat ze gekochte producten gaan bereiden.

Weinig vertrouwen in bezorgdiensten

Rond driekwart heeft vertrouwen in de leveringsketen van voedingsmiddelen. Maar dat cijfer ligt een stuk hoger wat betreft boeren (88%) en ook als het gaat om supermarkten en voedingszaken (85%) dan bij afhaalzaken (61%). Circa de helft van de Britten heeft echter weinig vertrouwen in de bezorgdiensten. Ondanks dat één op de drie ondervraagden daar wel wat had besteld in de vier weken vóór de enquête is gehouden. De FSA noemt hier drie bezorgdiensten: JustEat, Deliveroo en Uber Eats, maar alleen als voorbeeld, meldt de dienst.

Duurzaam dieet

Waar het gaat om een duurzaam dieet denkt de helft van de respondenten dat minder bewerkt voedsel eten daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren. 40% heeft in het voorafgaande jaar ook daadwerkelijk minder van dat soort producten gekocht. Bijna 60% is van mening dat lokale seizoenproducten kopen een grote rol speelt als het gaat om duurzaam kopen van voeding. Ongeveer een derde geeft verder aan dat ze momenteel vleesvervangers eten, terwijl één op de vijf dat eerder wel deed maar daar weer mee is gestopt. 39% van de Britse consumenten heeft nog nooit een vleesvervanger gekocht of gegeten.

Bezorgdheid over voedselverspilling

Van de respondenten meldt 86% zich geen zorgen te maken over het voedsel dat ze eten. Maar nader ondervraagd zegt 63% toch bezorgd te zijn over de hoeveelheid voedselverspilling, 59% over het suikergehalte en 56% over het dierenwelzijn. Eén op de tien mensen zegt dat ze een voedselintolerantie hebben en nog eens 4% een voedselallergie. In de meeste gevallen ging dat om koemelk en daarvan gemaakte producten, graanproducten met gluten of een allergie voor pinda’s.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin