Britten importeren meer van buiten de EU

12-05 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De invoer van buiten de EU kwam in het eerste kwartaal uit op omgerekend € 61,7 miljard, terwijl er uit EU-landen voor € 58,5 miljard binnenkwam.

Het Verenigd Koninkrijk heeft in het eerste kwartaal voor het eerst in de geschiedenis meer ingevoerd uit niet-EU-landen dan uit de Europese Unie. De invoer van buiten de EU kwam uit op omgerekend € 61,7 miljard, terwijl er uit EU-landen voor € 58,5 miljard binnenkwam. Dat meldt het Office for National Statistics (ONS) in Londen.

21,7% minder import uit EU

De invoer uit de EU kwam 21,7% lager uit dan in het laatste kwartaal van 2020, dus vóór Brexit, terwijl de invoer uit niet-EU-landen nagenoeg op hetzelfde peil bleef. De export door Britse bedrijven naar de EU daalde vergeleken met de laatste drie maanden van vorig jaar met 18,1% naar € 37,4 miljard, terwijl de Britse export naar andere landen onveranderd bleef op € 47,6 miljard.

Handel met EU-landen vertoond herstel

Wel blijkt uit de ONS-cijfers dat de Britse handel met EU-landen in maart een herstel vertoonde vergeleken met de eerste twee maanden van dit jaar. Directeur economische statistieken Darren Morgan: “De export van goederen naar de EU blijft in maart verder toenemen en is nu bijna terug op het niveau van december. De import uit de EU blijft in deze eerste drie maanden echter zwakjes, waardoor de import van buiten de EU voor het eerst hoger uitkomt.”

Het ONS tekent verder aan dat de totale export van voeding en levende dieren in maart weer € 115 miljoen hoger uitkwam dan in de voorafgaande maand. Dat kwam door een toename van de handel met de EU terwijl de export naar elders in de wereld op gelijk peil bleef.

“De export is nog altijd kleiner in omvang dan in maart 2020 en hoewel hamsteren eind 2020 en een zwakke vraag uit de horeca vanwege de pandemie een impact hebben, kunnen Britse bedrijven ook de gevolgen ondervinden van de veranderingen in de EU handelsvereisten.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer