Skip to content

Britten stellen brexit-eisen en -controles uit

Foto: ANP

Foto: ANP

De Britse regering heeft de invoering van nieuwe eisen voor de invoer van producten na brexit verder uitgesteld.

Het vooraf aanmelden van producten van plantaardige oorsprong en hoog-risicovoedsel van andere oorsprong wordt niet ingevoerd per 1 april, maar pas op 1 oktober 2021. Fysieke controles van dat soort producten is uitgesteld tot 1 januari 2022. Douaneverklaringen blijven vereist, maar kunnen nog dit hele jaar tot zes maanden na invoer worden ingestuurd. Voor de meeste planten wordt vooraanmelding en documentencontrole, inclusief fytosanitaire certificering, verschoven naar 1 januari 2022.

Verstoring door corona

Dat heeft de betrokken minister Michael Gove meegedeeld aan het parlement. Het Verenigd Koninkrijk had de invoering van de ‘eigen’ eisen na uittreding uit de EU al gefaseerd naar 1 april en 1 juli. “De regering erkent de schaal en het belang van de problemen waarmee bedrijven geconfronteerd worden bij de aanpassing aan de nieuwe eisen, terwijl ze tegelijk met de gevolgen van corona te kampen hebben. Vorig jaar juni hebben we een tijdschema voor de gefaseerde invoering van controles op de invoer uit de EU naar het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. Dat schema was gebaseerd op de gevolgen van de eerste coronagolf. We weten dat de verstoring door corona langer heeft geduurd en ingrijpender is geweest dan we hadden voorzien. Daarom zijn de tijdschema’s opnieuw onder de loep genomen.”

Verzoeken van Britse bedrijfsleven

De regering reageert daarmee op aanhoudende verzoeken van het Britse bedrijfsleven om de nieuwe regels te verschuiven. Dat is mede gebaseerd op de ervaringen met de handel met de EU in de eerste maanden na brexit. Eén op de drie Britse bedrijven meldt dat ze door oponthoud bij de grens en de nieuwe administratieve vereisten omzet zijn kwijtgeraakt terwijl een aantal ook stelt dat klanten dreigen weg te lopen. De problemen zijn ook terug te vinden in de cijfers over de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. De Duitse export naar het Verenigd Koninkrijk was in januari 30% lager dan een jaar eerder, de export vanuit Frankrijk daalde met 13% en die uit Italië met 38%. De invoer van Britse producten in Italië kwam 78% lager uit, terwijl Frankrijk 20% minder uit het Verenigd Koninkrijk importeerde. Het CBS heeft nog geen handelscijfers voor Nederland bekendgemaakt.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin