Doorgaan naar artikel

China verlaagt importtarief soja

Sonny Perdue, Amerikaans landbouwminister (l) - Foto: ANP

Sonny Perdue, Amerikaans landbouwminister (l) - Foto: ANP

China verlaagt de importtarieven op 1.717 Amerikaanse goederen, waaronder soja en varkens- en rundvlees.

Dat maakte het Chinese ministerie van financiën donderdag bekend. Hoewel de aankondiging past binnen de afspraken van de fase 1 deal die de Verenigde Staten en China sloten om de handelsoorlog op te lossen, wordt het door analisten ook gezien als een signaal van Peking om het vertrouwen te vergroten te midden van de uitbraak van het coronavirus. Er is eerder twijfel ontstaan of China vanwege de uitbraak wel kan voldoen aan de belofte om meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen.

Tarieven voor vlees

Het ministerie maakte de waarde van de goederen waarop de tariefverlaging van toepassing is, niet bekend. Maar de producten die profiteren van de nieuwe tarieven per 14 februari zijn de goederen die 5% of 10% extra importheffingen kregen op 1 september afgelopen jaar. Het importtarief op soja is verlaagd naar van 30% naar 27,5%. De tarieven voor vlees gaan omlaag van 35% naar 30%.

Tolerantie vanwege coronavirus

De Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue waarschuwde woensdag dat de Verenigde Staten tolerant moeten zijn als het China niet lukt door het zich snel verspreidende coronavirus de aankopen van Amerikaanse landbouwproducten te verhogen, wat afgesproken is in de fase 1 deal. China ging akkoord met het invoeren van een extra $ 12,5 miljard aan landbouwproducten in 2020 en ten minste $ 19,5 miljard in 2021 ten opzichte van het level in 2017 van $ 24 miljard. “Als ze het echt proberen, maar het doet de economie geen goed, dan zouden we dat moeten begrijpen”, aldus Perdue tegen persbureau Reuters.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin