Doorgaan naar artikel

ChristenUnie wil meer tijd voor oordeel over Ceta

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP - Foto: BART MAAT

Foto: ANP

Regeringspartij ChristenUnie wil meer tijd nemen voor een besluit over een handelsverdrag met Canada (Ceta). Woordvoerder Joel Voordewind zegt grote zorgen te hebben over de effecten van een verdrag voor de landbouw.

In debat in de Tweede Kamer zei Voordewind dat zijn fractie zich grote zorgen maakt over de ambitie om de kringlooplandbouw voortvarend van de grond te krijgen. Boeren moeten de mogelijkheid te hebben om zich te ontwikkelen, “Maar ook om in de regio producten te ontwikkelen, om genetisch gemodificeerde producten tegen te gaan en hormoonvlees tegen te gaan.”

Zorg over traceerbaarheid

Een andere zorg van de ChristenUnie is de manier waarop in Canada is geborgd dat de herkomst van dieren kan worden getraceerd en of de voedselveiligheidsnormen en eisen op gebied van dierenwelzijn wel in lijn liggen met de eisen in de Europese Unie.

Voordewind zegt een hele trits vragen te hebben waarvoor zijn fractie meer tijd nodig heeft. Het debat in de Kamer moet gaan over de vraag of het Nederlandse parlement het handelsverdrag ratificeert.

Meerderheid verdampt

Mocht de ChristenUnie zich tegen het verdrag verzetten, dan bestaat de kans dat de meerderheid voor het verdrag verdampt in het parlement. Zowel de linkse als de rechtse oppositie maakt bezwaar tegen het verdrag. Ook in de Eerste Kamer is de kans niet groot dat het verdrag een meerderheid krijg nu Forum voor Democratie, GroenLinks, SP, PVV, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP en PvdA hun steun hebben ingetrokken.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin