Skip to content

Consumentenbond bepleit aanscherping Warenwet mager rundergehakt

De Consumentenbond onderzocht mager rundergehakt en daaruit bleek dat de vetpercentages veel hoger zijn dan de Warenwet hiervoor hanteert.

Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Consumentenbond onderzocht mager rundergehakt en daaruit bleek dat de vetpercentages veel hoger zijn dan de Warenwet hiervoor hanteert.

De Consumentenbond roept op om de regels hiervoor aan te scherpen. De wettelijke verplichting is dat mager rundvlees minder dan 15% vet moet bevatten, toch blijkt uit het onderzoek dat er meerdere varianten meer dan het wettelijk toegestane percentage bevatten. In het magere gehakt van Hoogvliet zat bijvoorbeeld 19,8% vet.

7% vet

Volgens een Europese richtlijn mag mager gehakt rundvlees maar maximaal 7% vet bevatten. In Nederland wordt door de Warenwet onderscheid gemaakt tussen gehakt vlees en gehakt. Wanneer fabrikanten iets aan het gehakte vlees toevoegen, zoals water of aroma, valt het product onder de definitie van gehakt. Dat mag volgens de diezelfde wet 15% vet bevatten. De Consumentenbond vraagt nu voor aanscherping van deze regels: een maximum vetgehalte van 10% voor mager rundergehakt. De bond stelt ook voor om de Europese richtlijn van 7% aan te houden.

Dat verwacht je niet, de term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Mager of extra mager rundergehakt dat vetter is dan half-om-half gehakt of gewoon rundergehakt. Of zelfs vetter dan shoarmavlees of spareribs van varken. Dat verwacht je niet, de term (extra) mager zet mensen op het verkeerde been.”

De bond nam een steekproef van 62 verschillende soorten rundergehakt van 12 verschillende supermarkten. In 2017 constateerde de Consumentenbond ook al dat er te veel vet zat in sommige varianten mager gehakt.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin