DSM krijgt EU-toelating voor plantaardig alternatief voor omega 3

06-10 | |
De toevoeging van de plantaardige omega 3-vetzuren heeft een toepassing in vlees-, vis- en zuivelvervangers, maar ook in bakproducten. - Foto: Canva
De toevoeging van de plantaardige omega 3-vetzuren heeft een toepassing in vlees-, vis- en zuivelvervangers, maar ook in bakproducten. - Foto: Canva

DSM heeft goedkeuring gekregen van de Europese Commissie voor hun plantaardige alternatief van omega 3-vetzuur. Life’s Omega, zoals het product heet, mag worden gebruikt in humane voeding zoals visvervangers.

De toevoeging wordt onttrokken uit zeewier. Het bedrijf zegt dat dit zorgt voor de ‘volgende generatie’ vis- en vleesvervangers. De toevoeging van de plantaardige omega 3-vetzuren heeft een toepassing in vlees-, vis- en zuivelvervangers, maar ook in bakproducten. Op NutritionInsight vertelt directeur ontwikkeling en innovatie van DSM, Gilbert Verschelling, over de impact die hun toevoeging kan hebben: “Dit plantaardige alternatief voor traditionele visoliën kan worden gebruikt om de voedingswaarde van producten te verbeteren, zonder dat dit effect heeft op het dierenwelzijn en het ecosysteem.”

Neutraler van smaak dan visolie

De omega3-vetten worden uit gefermenteerde zeewier gehaald en hebben een neutralere smaak dan visolie. Volgens DSM wordt het steeds belangrijker voor consumenten dat voeding ook de goede voedingswaarde bevat en duurzaam is. Verschelling: “Tot nu toe was er altijd nog een grote nutriëntenkloof in vis- en vleesvervangers. Door de goedkeuring van Life’s Omega kan dit gedicht worden en worden deze producten ook gezonder.”

Volgens onderzoeksbureau IRI was de retailomzet van visvervangers in 2021 € 1 miljoen. De categorie is in Nederland vrij bescheiden.

Lees ook: Voorzichtige groei voor markt van visvervangers

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer