Duitse supers willen breed overleg met landbouw

20-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Duitse supermarkten mikken op overleg over de prijsvorming en de handelsrelaties met een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de landbouwsector.

De begonnen gesprekken met alleen actiebeweging Land schafft Verbinding (LsV) bieden volgens de brancheorganisatie van de supermarktuitbaters (Bundesverband des Deutschen Lebensmittelhandels, BVLH) een te smalle basis. Het overleg moet naar het oordeel van BVLH bovendien onder een neutraal, maar branchedeskundig voorzitterschap plaatsvinden.

Het overleg met LsV kwam tot stand onder de druk van de trekkerdemonstraties eind vorig jaar en eerder deze maand bij een aantal distributiecentra van supermarkten als Lidl en Aldi. Dit overleg vindt plaats in werkgroepen voor de verschillende productcategorieën.

Meer relevante landbouworganisaties

Voorbereidingen voor een neutraal voorzitterschap zijn al wel gaande, maar nog niet afgesloten. Hoe eerder dat geregeld is en hoe meer relevante landbouworganisaties aan de tafel komen te zitten, hoe beter het resultaat, gelooft BVLH. “Wij kunnen niemand verplichten, maar we appelleren dringend aan de landbouw in zijn gehele breedte om aan de gesprekken deel te nemen. Wij zijn er klaar voor”, aldus de oproep van de brancheorganisatie.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.