Skip to content

Duitsland stelt toezichthouder in op gebruik Nutri-Score

Duitsland stelt een toezichthouder in omtrent de gebruiksvoorwaarde van het voedselkeuzelogo Nutri-Score.

Nieuws
Food
Toezichthouder Nutri-Score premium

De afgelopen jaren is er kritiek gekomen op Nutri-Score, waaronder ook het verwijt dat het voedselkeuzelogo niet geloofwaardig is. Foto: ANP

Duitsland stelt een toezichthouder, RAL gGmbH, in omtrent de gebruiksvoorwaarde van het gezondheidslabel Nutri-Score. Dit moet de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van het voedselkeuzelogo borgen.

In Duitsland zijn nu 660 bedrijven en 1030 merken geregistreerd om Nutri-Score te gebruiken. Het gebruik van Nutri-Score gaat op vrijwillige basis in Duitsland sinds 2020.

Nutri-Score verder versterkt

Ophelia Nick, parlementair staatssecretaris bij het ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL), legt uit : “Steeds meer voedingsmiddelen dragen de Nutri-Score. Met een onafhankelijk orgaan voor markttoezicht en het opsporen van misbruik wordt de Nutri-Score verder versterkt als een betrouwbare gids voor consumenten bij het kiezen van voedingsmiddelen.” De controle op het gebruik van het logo had eigenlijk bij de Duitse deelstaten moeten liggen, maar ze kiezen ervoor om dit toch bij één partij neer te leggen.

Kritiek op Nutri-Score

De afgelopen jaren is er kritiek gekomen op Nutri-Score, waaronder ook het verwijt dat het label niet geloofwaardig is. Italië maakte het verplicht om bij het gebruik van Nutri-Score een uitleg van het algoritme te plaatsen. Het label zou negatieve scores geven aan producten als kaas, parmaham en olijfolie, omdat ze van nature veel vet en zout bevatten. Sindsdien heeft er een herziening van het algoritme plaatsgevonden waarin deze producten een betere score krijgen.

In Nederland nog geen toezicht

In Nederland is nog geen eigen toezichthouder, laat het ministerie van LNV weten. Omdat Nutri-Score nog niet officieel is ingevoerd, is er ook nog geen toezicht op anders dan van de Santé Publique France. Voor het gebruik van het Nutri-Score-logo moeten bedrijven voldoen aan de gebruiksvoorwaarden van de merkeigenaar. Verwacht wordt dat er in maart een definitief besluit genomen wordt over Nutri-Score en dat daar dan ook een vorm van toezicht bij zal horen.

Hoe bekend is Nutri-Score bij de Nederlandse consument?

 

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin