Skip to content

Efsa verlaagt advies inname BPA via voedsel

Efsa verlaagt het advies voor de dagelijkse inname van de stof BPA (bisfenol A) via voedsel.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa verlaagt het advies voor de dagelijkse inname van de stof BPA (bisfenol A) via voedsel.

In een risicobeoordeling in 2015 stelde Efsa een toelaatbare dagelijkse inname (TDI) vast van 4 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag. De instantie verlaagt deze hoeveelheid na nieuw onderzoek naar 0,04 nanogram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

BPA is een chemische stof die wordt gebruikt om een bepaald soort plastic (polycarbonaatplastic) te maken en kan worden gebruikt voor bepaalde verpakkingsmaterialen voor voedsel. BPA wordt ook gebruikt voor beschermende coatings voor voedsel- en drankblikjes. Kleine hoeveelheden BPA kunnen overgaan van de verpakkingen naar voedingsmiddelen en dranken.

Nadelige effecten van BPA

In het onderzoek kwamen vooral nadelige effecten van BPA op het immuunsysteem naar voren. In dierstudies werd een toename waargenomen in het aantal T-helper-cellen, een type witte bloedcellen dat een sleutelrol speelt in cellulaire immuunmechanismen en dat, wanneer verhoogd, kan leiden tot de ontwikkeling van allergische longontsteking.

Efsa vergeleek deze nieuwe TDI met schattingen van hoeveel BPA consumenten binnenkrijgen en concludeerde dat consumenten met zowel een gemiddelde als hoge blootstelling aan BPA meer BPA binnenkrijgen dan de nieuwe TDI, wat leidt tot zorgen over de gezondheid, aldus Efsa. De conclusies van Efsa zijn open voor openbare raadpleging. Alle geïnteresseerde partijen kunnen hierop reageren tot 8 februari 2022.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin