Skip to content

Eigenaar 2 Sisters vreest ‘enorme voedseltekorten’

Ranjit Singh Boparan, eigenaar 2 Sisters Food Group, waarschuwt voor enorme voedseltekorten in VK.

Volgens Ranjit Singh Boparan, eigenaar van 2 Sisters Food Group, is de pindemic niet het probleem, maar de verslechterde operationele omgeving. "We krijgen de ernstige voedseltekorten in 75 jaar in het Verenigd Koninkrijk." - Foto: ANP/PA Images/Alamy premium

Volgens Ranjit Singh Boparan, eigenaar van 2 Sisters Food Group, is de pindemic niet het probleem, maar de verslechterde operationele omgeving. "We krijgen de ernstige voedseltekorten in 75 jaar in het Verenigd Koninkrijk." - Foto: ANP/PA Images/Alamy

Ranjit Singh Boparan, oprichter en eigenaar van 2 Sisters Food Group, waarschuwt voor grootste voedseltekort in Groot-Brittannië in 75 jaar.

“De pingdemic is niet het probleem, dat verbloemt andere fundamentele zaken. Er moet verandering komen, en nú, of we krijgen de ernstige voedingstekorten in 75 jaar. Niemand wil meemaken dat er weer massaal gehamsterd wordt. De regering steekt zijn kop in het zand, we moeten in de hele keten meer steun krijgen.”

Die waarschuwing komt van Ranjit Singh Boparan, oprichter en eigenaar van 2 Sisters Food Group, een van de grootste voedingsbedrijven van het Verenigd Koninkrijk en in Nederland eigenaar van Storteboom. Hij stelt dat de huidige problemen door de corona-app, waardoor duizenden werknemers gedwongen thuis zitten na een ‘ping’ dat ze bij een besmetting in de buurt zijn geweest, een voorbijgaande zaak zijn. “Ik heb in de loop der jaren veel veranderingen meegemaakt, maar niets is te vergelijken met wat we nu zien. Sinds mei dit jaar is de operationele omgeving zo verslechterd dat ik geen andere uitkomst zie dan enorme voedselstekorten in het Verenigd Koninkrijk. De levering van kip en kalkoen wordt bedreigd. Onze winkelpartners en de verdere leveringsketen hebben als nooit tevoren samengewerkt om de voedselvoorziening op gang te houden. Maar we hebben een crisispunt bereikt. We moeten werken in een volslagen krankzinnige omgeving.”

Tekort aan medewerkers

Door brexit komt 2 Sisters zelf op 16.000 arbeidsplaatsen 15% medewerkers tekort. De meeste vacatures doen zich voor bij de kippenbedrijven en de productie van kant-en-klaarmaaltijden. “Brexit is geen succes geworden. De handelsomstandigheden voor invoer en uitvoer zijn onder het nieuwe regime ingewikkelder geworden en de administratieve lasten zijn toegenomen. Dit gaat niet meer weg en leidt tot grote problemen met kosten en bronnen”, zegt Boparan.

Hij vertelt dat 2 Sisters ook te maken heeft met een nog nooit vertoonde looninflatie bij ervaren vakmensen in de hele keten, van broederijen tot boerderijen, van logistiek tot aflevering. “De grote investeringen in de fabrieken en elders om de werknemers veilig te houden gaan nog zeker twaalf maanden door, ondanks het feit dat de Britse regering de meeste beperkingen heeft ingetrokken. De regels rond zelf-isolatie blijven en maken het personeelstekort nog ernstiger. Het gaat net goed. Maar als er niet snel steun van de regering komt, krijgen we steeds meer lege schappen en tekorten, waarbij de tekorten van vorig jaar in het niet vallen.”

Inflatie grondstoffen

Daarnaast krijgt de foodsector ook grote klappen door de inflatie bij grondstoffen die volgens Boparan op het hoogste peil in acht jaar ligt. Tarwe, soja en andere ingrediënten zijn meer dan 50% duurder geworden, verpakking 20% en energie 30%. De prijs van sommige hulpmiddelen, zoals van roestvrij staal, is verdubbeld.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin