EU-export van fat filled melkpoeder verloopt goed

De Europese Unie heeft in de eerste helft van 2020 bijna 180.000 ton fat filled melkpoeder geëxporteerd.

Dat meldt de Europese Commissie. Fat filled poeder is mageremelkpoeder verrijkt met plantaardig vet, vaak palm- of kokosolie. Het product wint nog steeds snel aan populariteit. Nederlandse zuivelbedrijven als FrieslandCampina en Vreugdenhil Dairy Foods zijn belangrijke producenten van dit soort poeders.

Houdbaarheid en prijs maken fat filled melkpoeder populair

Fat filled melkpoeders verkopen goed in onder meer Afrika en het Midden-Oosten, omdat ze beter houdbaar zijn en vaak ook betaalbaarder dan bijvoorbeeld vollemelkpoeder en meer voeding bieden dan mager poeder (dat bijna uitsluitend eiwit bevat). De grootste kopers van Europese fat filled poeders zijn Nigeria, Senegal, de Verenigde Arabische Emiraten en Irak.

Lees ook: Onbekend fat filled melkpoeder verovert wereldmarkt

Meer export van mageremelkpoeder

Mageremelkpoeder is overigens nog steeds een veel groter exportproduct dan fat filled. Hiervan werd ruim 430.000 ton uit de EU geëxporteerd in de eerste helft van dit jaar. Algerije en China waren de grootste importeurs. Algerije importeerde volgend de EU zo’n 75.000 ton.

De Europese export van vollemelkpoeder staat onder druk en bedroeg in de eerste helft van dit jaar zo’n 170.000 ton. Iets minder dus dan de export van fat-filled poeder. De grootste importeur hiervan is Oman, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk.

EU exporteert meer weipoeder ten koste van VS

Europa is de laatste jaren ook een steeds grotere exporteur geworden van weipoeder, ten koste van de Verenigde Staten (al wint deze weer markt terug). In de eerste helft van dit jaar verkocht de EU ruim 344.000 ton weipoeder over de grens. Daarvan ging meer dan een derde (120.000 ton) naar China. Indonesië en Maleisië volgen op een tweede en derde plaats.

Bekijk actuele prijzen van melkpoeder en andere zuivelproducten via Foodagribusiness.nl/markt

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.