Om jam gezonder te maken, stelt de EU voor om het minimum aan vruchten te verhogen van 350 gram per 1.000 gram nu, tot 450 gram. Foto: Canva
De Europese Commissie heeft op 21 april nieuwe voorstellen gepresenteerd om de transparantie en traceerbaarheid van voedingsmiddelen te vergroten.
De commissie stelt onder meer voor om herkomstlabels te introduceren op honing, noten, gedroogd fruit en verwerkte groenten en fruit. De commissie stelt wijzigingen voor van de bestaande marketingstandaarden voor agrofood-producten. De wijzigingen moeten ervoor zorgen dat consumenten betere keuzes kunnen maken in de supermarkt en minder voedselverspilling plaatsvindt.
Land van herkomst op voedingsmiddelen
Het land, of landen, van herkomst moet dan vermeld worden op het label, zoals dat nu al bijvoorbeeld bij vlees gebeurt. De commissie stelt dat de invoering van dit soort labels ook de Europese productie van deze producten gaat versterken.
Ontbijtrichtlijnen: minder suiker in jam
De nieuwe voorstellen hebben allemaal betrekking tot de zogeheten ‘ontbijtrichtlijnen’. Dit is een reeks van zeven richtlijnen voor de samenstelling, verkoopbenaming, etikettering en presentatie van bepaalde levensmiddelen. Om ontbijtproduct jam gezonder te maken, stelt de EU voor om het minimum aan vruchten te verhogen van 350 gram per 1.000 gram nu, tot 450 gram. Verder komt de EU met plannen voor een nieuwe voedingsclaim op vruchtensappen die geherformuleerd zijn met minder suiker. Producten met 30% minder suiker mogen de claim ‘vruchtensap met verlaagd suikergehalte’ gebruiken.
Lees ook: Herformuleren grote uitdaging voor voedingsbedrijven
Misvormd fruit afzetten via korte keten
Verder is er een voorstel om misvormd fruit via korte ketens af te zetten, direct vanaf de producent naar de consument. “Het aanbieden van deze producten in hun ‘verse’ staat zou consumenten meer kansen moeten bieden om verse groenten en fruit te kopen tegen betaalbare prijzen en voor partijen die actief zijn in de korte keten”, schrijft de commissie.
De komende maand kan feedback gegeven worden op de voorstellen van de commissie. Daarna worden deze verwerkt in het definitieve voorstel. Dit moet vervolgens goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de Europese Raad.