Doorgaan naar artikel

Europese brancheorganisatie voor precisiefermentatie opgericht

Vijf bedrijven die zich bezighouden met precisiefermentatie hebben een Europese brancheorganisatie opgericht.

Nieuws
Food
Europese brancheorganisatie precisiefermentatie premium

Op dit moment zijn producten met ingrediënten uit precisiefermentatie beperkt beschikbaar in onder andere de Verenigde Staten en Singapore. Foto: Canva

Vijf bedrijven die zich bezighouden met precisiefermentatie hebben een Europese brancheorganisatie opgericht.

Met Food Fermentation Europe, zoals de organisatie heet, willen Better Dairy, Formo, Imagindairy, Onego Bio en Those Vegan Cowboys met één stem richting bijvoorbeeld de Europese overheid kunnen spreken. Het belangrijkste doel van de nieuwe club is om helderheid te krijgen op gebied van wetgeving voor producten gemaakt met behulp van precisiefermentatie. De techniek staat volop in de aandacht, omdat er bijvoorbeeld melkeiwitten gemaakt mee kunnen worden zonder dat er dieren aan te pas komen.

Tijdrovend voor bedrijven

De bedrijven willen bewustwording creëren bij beleidsmakers en zo een ‘toekomstgericht beleidskader’ bewerkstelligen voor voedsel dat gemaakt is met behulp van de technologie in Europa. Niet alleen beleid is belangrijk, ook regelgeving moet worden aangepast om eerlijke concurrentie tussen marktspelers mogelijk te maken.

Op dit moment zijn producten met ingrediënten uit precisiefermentatie beperkt beschikbaar in onder andere de Verenigde Staten en Singapore. In Europa zullen dergelijke producten eerst het Novel Food-traject moeten doorlopen, dat over het algemeen tijdrovend is voor bedrijven. Ook beoordeling door voedselveiligheidsinstantie Efsa en goedkeuring door de Europese Commissie duurt vaak lang.

Expertisecentrum over precisiefermentatie

De nieuwe organisatie wil tevens fungeren als een expertisecentrum waar beleidsmakers en belanghebbenden terecht kunnen voor informatie over precisiefermentatie. Onlangs werd ook al een internationale brancheorganisatie opgericht door negen bedrijven. Enkele van deze bedrijven zitten ook bij de Europese club.

Bij precisiefermentatie worden micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten) zo geprogrammeerd dat ze een bepaalde stof gaan produceren. In een gecontroleerde omgeving, met de juiste voedingsstoffen en temperatuur, produceren de organismen de gewenste stof. Veel aandacht is er de laatste tijd voor de productie van melkeiwitten door middel van precisiefermentatie.

Lees ook dit artikel over wat precisiefermentatie precies inhoudt: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin