Doorgaan naar artikel

Exportwaarde Nederlandse groente en fruit plust 4%

Kisten met groenten en fruit worden gereedgemaakt voor de export. - Foto: ANP

Kisten met groenten en fruit worden gereedgemaakt voor de export. - Foto: ANP

De export van groente en fruit uit Nederland groeide in 2019 met 4% naar € 11,9 miljard. Dat blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis, de brancheorganisatie van afzetbedrijven.

Duitsland voert met € 4,3 miljard op eenzame hoogte de ranglijst aan van landen waar Nederlandse handelsbedrijven groente en fruit aan leveren. Het Verenigd Koninkrijk en België volgen op plaats 2 en 3.

Export naar Polen groeit het sterkst

De sterkste groei per land is te zien in de export naar Polen. De Nederlandse verkoopomzet nam naar dit land met 18% toe. Het ging vooral om meer uien, tomaten en paprika‘s. Ook noteerden de verkopen in Frankrijk (+6%), Denemarken (+7%) en Italië (+12%) mooie groeicijfers. De verkoop naar het Verenigd Koninkrijk (-1%) en Zweden (-2%) bleef iets achter op 2018.

Nederlands product en doorvoer

De hogere Nederlandse exportomzet van groenten en fruit in 2019 komt vooral voor rekening van ui, tomaat, paprika, avocado, banaan en blauwe bes. Tomaat voert met grote voorsprong de exportranglijst aan, gevolgd door paprika en avocado, dat laatste product uiteraard als het grootste doorvoerproduct.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin