Skip to content

Fabriekscamembert krijgt geen erkenning

Updated on:
Zuivel
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Franse organisatie voor de erkenning van zuivelproducten CNAOL weigert industrieel vervaardigde camembert de aanduiding AOP de Normandie toe te kennen.

Volgens het comité is er bij die kaas sprake van een ‘eenvormigheid’ die onaanvaardbaar is voor een product dat aan het platteland en de seizoenen is gebonden.

Verschil in smaak

CNAOL valt vooral over het feit dat de grote zuivelfabrikanten de binnenkomende melk niet alleen pasteuriseren, maar zodanig bewerken dat die gedurende het hele jaar dezelfde samenstelling heeft. Bij de fabricage van ambachtelijke camembert is dat juist niet het geval en kan de kaas dus ook van smaak en aard verschillen. ‘’Het kenmerk van een AOP-kaas is dat de gebruikte melk een levend product is waar je de productiewijze ook aan moet aanpassen,’’ zegt voorzitter Michel Lacoste.

Langlopend conflict

Met de uitspraak is een al jarenlang lopend conflict tussen de grote zuivelbedrijven zoals Lactalis enerzijds en kleine kazende boeren anderzijds over de herkomst en erkenning van camembert weer opgelaaid. Eerder was een compromis bereikt waarbij de industriëlen aan veel strengere eisen moesten voldoen, onder meer voor de weidegang, maar dat moest nog door het CNAOL als laatste instantie worden goedgekeurd.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin