Fiscus: verlaging btw groente en fruit niet uitvoerbaar

09-06-2021 | |
Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek, overhandigde gisteren een petitie aan Kamerleden van de commissie Financien voor minder btw op groente en fruit. Foto: ANP
Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek, overhandigde gisteren een petitie aan Kamerleden van de commissie Financien voor minder btw op groente en fruit. Foto: ANP

De Belastingdienst acht een verlaging van btw op groenten en fruit niet uitvoerbaar.

Deze week werd vanuit verschillende hoeken in Den Haag gepleit voor een verlaging van de btw op groenten en fruit (en eventueel ook de verhoging van de btw op vlees en suiker). In een analyse die is gemaakt door het ministerie van Financiën met het oog op de plannen van een nieuw kabinet stelt de Belastingdienst dat de introductie van een tweede verlaagd btw-tarief (naast het huidige verlaagde tarief van 9%) niet mogelijk is in het huidige aangiftesysteem van de Belastingdienst. Om de btw-verlaging toch door te voeren zou de Belastingdienst veel capaciteit nodig hebben voor toezicht.

Een definitiekwestie

Naast de praktische uitvoerbaarheid zijn er ook andere bezwaren tegen de btw-verlaging. Een verlaging naar 0% is niet mogelijk op basis van de huidige Europese regels. Het minimale tarief zou 5% zijn. Daarnaast is er een definitiekwestie. Wat zijn groenten en fruit? Hoe ga je om met samengestelde producten waarin zowel groenten- en fruit als andere grondstoffen zijn verwerkt?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat btw niet het meest geschikte instrument is om prijzen te beïnvloeden

Het is bovendien onduidelijk wat het effect zou zijn van een btw-verlaging op het gedrag van de consument. Twee factoren spelen daarbij een rol: of en hoeveel de ondernemer de btw-verlaging doorgeeft aan de consument en de gevoeligheid van de consument voor prijsverlaging. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat btw niet het meest geschikte instrument is om prijzen te beïnvloeden. Btw is vooral bestemd om belastingen te innen. Ook daar zit een negatief effect. Verlaging van de btw zou naar schatting 0,5 miljard per jaar kosten.

Suiker- en vleestaks

De invoering van een suikertaks onder de verbruiksbelasting ligt minder gecompliceerd, zo blijkt uit de analyse. Al zou de invoering van zo’n taks voor de Belastingdienst tenminste een jaar duren, nadat daartoe is besloten. Invoering van een vleestaks, als die al uitvoerbaar zou zijn, zou een langere voorbereiding vergen.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer