FNLI wil concrete invoerdatum Nutri-Score

13-01 | |
Foto: Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte via ANP
Foto: Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte via ANP

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) wil snel duidelijkheid over invoering van voedselkeuzelogo Nutri-Score.

Veel voedingsmiddelenproducenten staan in de startblokken om het kleurenlogo te gaan gebruiken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) koos Nutri-Score in 2019 als meest geschikte voedselkeuzelogo om consumenten te helpen bij een gezonde keuze bij het boodschappen doen. Destijds is afgesproken dat Nutri-Score medio 2021 zou worden ingevoerd in Nederland. Dat liep vertraging op door de evaluatie van het algoritme dat aan het logo ten grondslag ligt.

Definitieve introductiedatum Nutri-Score

Bij VWS op de website staat dat Nutri-Score in de eerste helft van 2022 wordt ingevoerd, maar dat is de levensmiddelensector te vaag. De introductie is al mondjesmaat begonnen met diverse pilots van fabrikanten en supermarkten, waar de federatie niet blij mee is. “Deze activiteiten zijn tegen het zere been van de partijen die zich houden aan de gemaakte afspraken”, stelt FNLI, die wil dat haar leden zo snel mogelijk over kunnen gaan tot het gebruik van het logo en roept de overheid daarom op om snel met een concrete en definitieve introductiedatum te komen.

Verwarring bij consument voorkomen

Het uitgangspunt van FNLI en de betrokken gezondheidsorganisaties bij de keuze voor Nutri-Score als voedselkeuzelogo was dat het algoritme erachter in lijn moet worden gebracht met de voedingsrichtlijnen. “De voedingsmiddelensector en consumenten hebben er belang bij dat een nationaal (en bij voorkeur Europees) voedselkeuzelogo de voedingsaanbevelingen reflecteert. Dit om verwarring bij de consument te voorkomen”, motiveert FNLI.

Coronacrisis

De evaluatie door een internationale wetenschappelijke commissie en het besluit van de staatssecretaris hebben, onder andere door de coronacrisis, vertraging opgelopen. “Er is begrip voor die situatie, maar niet voor het feit dat er nog altijd geen zicht is op een datum voor een officiële introductie.”

Ook het Voedingscentrum, promotor van de Schijf van Vijf, ziet graag één lijn in het algemene advies over gezonde voeding en Nutri-Score.

Vos
Petra Vos RedacteurBeheer