Doorgaan naar artikel

Frankrijk exporteert 10% meer varkensvlees

De koers van Vion exclusief btw staat nu 8,25 cent lager dan drie weken geleden. Foto: Boerderij

De koers van Vion exclusief btw staat nu 8,25 cent lager dan drie weken geleden. Foto: Boerderij

Frankrijk heeft vorig jaar ruim 629.000 ton varkensvlees geëxporteerd, dat is 10% meer dan in 2018. China nam daarvan 98.000 ton voor haar rekening, een verdubbeling vergeleken met het voorafgaande jaar. Aan de andere kant liep de Franse invoer van varkensvlees met 5% terug naar 561.300 ton, waarbij vooral de grootste leverancier Spanje veel minder kon verschepen.

Frankrijk heeft daardoor een overschot van 68.000 ton op de handelsbalans van varkensvlees. In waarde is er echter nog altijd sprake van een tekort van € 11,9 miljoen euro. Bij de export en import naar niet-EU landen is nu echter wel sprake van een overschot van € 36,8 miljoen.

Productie groeit met 1,1%

Frankrijk produceerde zelf vorig jaar 2.259.500 ton varkensvlees, dat was 1,1% meer dan een jaar eerder. De consumptie van varkensvlees liep in Frankrijk vorig jaar met 3,1% terug. Een sterkere krimp dan het gemiddelde over de voorafgaande vijf jaar. De consumptie is dan berekend als saldo van de binnenlandse productie en de externe handel.

Veranderd consumptiepatroon

De agrarische infodienst Agreste stelt daarbij dat veranderende consumptiepatroon, met name minder vlees eten, gevolgen beginnen te krijgen voor de afzet. Volgens marktonderzoeker Kantar Worldpanel werden afgelopen jaar in volume 5,8% minder varkensvlees en 1,5% minder vleeswaren verkocht. Dat is volgens dat bureau echter ook deels te wijten aan de gestegen winkelprijzen voor dat soort producten.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin