Skip to content

Franse foodservice moet origine vlees vermelden

Een herkomstlabel op vlees is vanaf 1 maart 2022 verplicht in Franse restaurants.

Nieuws
Food
Foto: AFP premium

Foto: AFP

Het is vanaf 1 maart in Frankrijk verplicht om al het vlees dat geserveerd wordt in restaurants en foodservicebedrijven te voorzien van een herkomstlabel.

Dat heeft het Franse ministerie van Landbouw aangekondigd. De overheid wil hiermee de consument beter informeren over de herkomst van het vlees. Deze regels golden als sinds 2002 op al het rundvlees, als erfenis van BSE. Ze gaan nu ook gelden voor kippen- , varkens- en schapenvlees. Het land van herkomst van het dier en het land van slacht moeten op het etiket staan. Alleen als het dier van geboorte tot verwerking afkomstig is uit Frankrijk mag het het label ‘Orgine France Garantie’ dragen. Daarnaast moet worden vermeld of het gaat om vers, gekoeld of diepgevroren vlees.

In supermarkten en slagerijen was het al verplicht om al het vlees te voorzien van informatie over de herkomst. “Ik ben ervan overtuigd dat deze etiketteringsplicht dingen zal veranderen. Wanneer de kipfilet wordt weergegeven als Braziliaans of Oekraïens, dan zal het gedrag veranderen,” zegt minister van Landbouw en Voeding Julien Denormandie.

Frans vlees stimuleren

“De aanduiding van de herkomst van vlees was een sterke vraag vanuit de consument, waar wij nu gehoor aan geven”, stelt Denormandie. “Op dit moment is ongeveer 50% van het geconsumeerde vlees in de foodservice geïmporteerd. Wij hopen met de nieuwe etikettering de verkoop van lokaal vlees te stimuleren.” De etikettering is onderdeel van een vernieuwde wet die op 18 oktober 2021 is aangenomen. Deze wet zorgt voor nieuwe regelgeving en transparantiemaatregelen om het verdienmodel van Franse boeren te verbeteren.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin