Skip to content

Franse oproep om meer kaas te eten

Updated on:
Zuivel
Nieuws
Producenten van Roquefort en ambachtelijke brie zijn de in problemen gekomen door de sluiting van de horeca en van de meeste markten. Foto: ANP

Producenten van Roquefort en ambachtelijke brie zijn de in problemen gekomen door de sluiting van de horeca en van de meeste markten. Foto: ANP

De Fransen zijn opgeroepen om meer kaas te eten om vooral de kleinere ambachtelijke kaasproducenten of regionale zuivelbedrijven in het land te redden.

“We zitten in een situatie waarin de consument geen trek meer lijkt te hebben in kaas in deze crisis”, zegt Michel Lacoste, voorzitter van de organisatie voor de erkenning van zuivelproducten CNAOL.

Kleinere kaasproducenten in problemen

Hoewel de grote industriële kazen het door de gestegen huisconsumptie prima doen, zijn vooral de kleinere kaasproducenten van bijvoorbeeld Reblochon, Saint-Nectaire maar ook Roquefort en ambachtelijke brie in problemen gekomen door de sluiting van de horeca en van de meeste markten. Hun kazen, met vaak een regionale AOP-erkenning, worden vooral als lekkernij gezien als dessert maar daar hebben veel Fransen onder de huidige omstandigheden geen trek meer in.

Kaas vernietigd

CNAOL schat dat 15% van de zelfkazende boeren in Frankrijk de omzet heeft zien inklappen. De verkopen van een speciaalkaas als Blue d’Auvergne zijn met 50% gedaald. Inmiddels is ook honderden kilo’s kaas vernietigd, omdat die bedorven dreigt te raken terwijl andere partijen zijn weggeschonken aan voedselbanken.

De situatie is dramatisch, kaas is niet alleen voeding maar het maakt deel uit van ons culturele erfgoed

De kaasindustrie heeft nu, met steun van de overheid en van een aantal topkoks met Michelin-sterren, een landelijke mediacampagne op gang gebracht om de consumptie weer op gang te krijgen. Lacoste: “De situatie is dramatisch, kaas is niet alleen voeding maar het maakt deel uit van ons culturele erfgoed. De kennis en kunde waarmee veel kazen worden vervaardigd is niet te evenaren. Fromage is een internationaal symbool van Frankrijk, eet daarom kaas!”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin