FrieslandCampina herorganiseert topstructuur

22-02 | |
Naast Hein Schumacher (op de foto) krijgen de nieuwe financieel directeur Hans Janssen, HR-directeur Geraldine Fraser en directeur food & beverage Roel van Neerbos zitting in de bovenste managementlaag. Foto: Ton Kastermans
Naast Hein Schumacher (op de foto) krijgen de nieuwe financieel directeur Hans Janssen, HR-directeur Geraldine Fraser en directeur food & beverage Roel van Neerbos zitting in de bovenste managementlaag. Foto: Ton Kastermans

FrieslandCampina past de managementstructuur per 1 maart weer aan en gaat van een twee-, naar een vierkoppig managementteam. Ook de managementlaag daaronder wordt aangepast en licht uitgebreid. Die gaat van acht naar negen personen.

Als reden voor de aanpassing worden genoemd het versnellen van de transformatie en het verder vergroten van de wendbaarheid van het bedrijf. De huidige constructie, met een ‘executive board’, bestaande uit de CEO en CFO, en een ‘executive leadership team’, met daarin acht lagere managers, is per 1 januari 2018 gevormd. Volgens FrieslandCampina zorgt de nieuwe structuur, met daarin een samenkomen van alle bedrijfsonderdelen en strategische functies, voor minder managementlagen, een betere besluitvorming en een versnelde uitvoering van de strategie.

Bovenste managementlaag

Naast Hein Schumacher krijgen de nieuwe financieel directeur Hans Janssen (per 1 mei 2021), HR-directeur Geraldine Fraser en directeur food & beverage Roel van Neerbos zitting in de bovenste managementlaag. De laatste is de enige die vanuit een oude business group in het topmanagement zit. Onderdeel food & beverage combineert business group Consumer Dairy en het nieuw gevormde bedrijfsonderdeel FrieslandCampina Professional.

Nieuwe handelsdivisie

FrieslandCampina ‘dairy essentials’, het oude basiszuivel, verdwijnt. Dat is eind vorig jaar al aangekondigd. In plaats daarvan worden twee nieuwe bedrijfsonderdelen gevormd: ‘Trading’ en ‘Professional’. Doel is de focus te vergroten en de kosten structureel te verlagen. De handelsdivisie zal zijn toegespitst op het winstgevend verhandelen van bulkzuivelproducten zoals boter, kaas en melkpoeder.

Zijerveld Kaas in Bodegraven zal worden samengevoegd met de andere kaasactiviteiten van de onderneming in de business group Consumer Dairy. Arnoud van den Berg is benoemd als president FrieslandCampina Trading.

Het onderdeel Professional zal verantwoordelijk zijn voor alle hoogwaardige business-to-business-activiteiten (out-of-home en foodservice) van het bedrijf. De hoogwaardige business-to-business-activiteiten van Dairy Essentials kaas, boter en melkpoeder zullen ook naar FrieslandCampina Professional gaan. Dit bedrijfsonderdeel zal in de praktijk voor een groot deel worden geleid door Roger Loo.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.