Skip to content

Geen voedselverstoring bij kortdurende maatregelen

Updated on:
Handel
Nieuws
Bij langdurige coronamaatregelen zouden importerende ontwikkelingslanden een negatieve impact kunnen hebben op de voedselzekerheid. - Foto: ANP

Bij langdurige coronamaatregelen zouden importerende ontwikkelingslanden een negatieve impact kunnen hebben op de voedselzekerheid. - Foto: ANP

Als de maatregelen om het coronavirus in te dammen na een relatief korte periode worden opgeheven, kan verstoring van de mondiale voedselvoorziening grotendeels worden voorkomen. Dat schrijft Rabobank in zijn donderdag 9 april verschenen rapport over de impact van het coronavirus op de wereldwijde economie.

De bank schrijft dat de verstorende effecten op de voedselvoorziening, zoals grenssluitingen, annuleringen van vluchten en havens die worden afgesloten, naar verwachting slechts tijdelijk zullen aanhouden.

Rabobank plaatst echter wel de kanttekening dat de onzekerheid die nu speelt kan leiden tot productieverlagingen die niet snel kunnen worden teruggedraaid. Boeren moeten bij het planten en zaaien beoordelen of er voldoende arbeid beschikbaar is om te oogsten en of er na de oogst voldoende vraag naar hun producten zal zijn. “In de huidige onzekere omgeving kan dit leiden tot productieverlagingen. Gezien de groeiseizoenen kunnen dergelijke veranderingen pas in het volgende plantseizoen een jaar later worden teruggedraaid.”

Niet alle producten beschikbaar bij langdurige maatregelen

Als in een groot aantal landen strengere en langdurige coronamaatregelen blijven gelden, komen er zwaardere verstoringen van de wereldwijde voedselketens. “Voedselzekerheid in de ontwikkelde wereld zou nog steeds intact blijven, maar niet alle producten zouden altijd beschikbaar zijn. Importerende ontwikkelingslanden daarentegen zouden waarschijnlijk een negatieve impact hebben op de voedselzekerheid – met mogelijke (geo)politieke gevolgen”, zo schrijft de bank.

Bescheiden impact coronacrisis op voedselprijzen

Rabobank houdt in de berekeningen rekening met een bescheiden impact van de coronacrisis op de voedselprijzen. De bank verwacht dat die wereldwijd gemiddeld met 5% zullen stijgen. Hierbij wordt rekening gehouden met het feit dat sommige landen landen minder voedsel exporteren.

Sommige landen, zoals Rusland en Vietnam, stelden beperkingen in op export van landbouwproducten zoals graan en rijst. De verwachte prijsstijging voor bewerkt voedsel is met 6,6% het hoogst en voor groente het laagst met 3%.

Voorspellingen van krimp economie

In hetzelfde rapport schrijft de bank dat de Nederlandse economie dit jaar naar verwachting met 5% krimpt. Hierbij wordt aangenomen dat de coronabeperkende maatregelen vanaf 1 juni worden versoepeld.

ING kwam eerder deze week met de verwachting dat de Nederlandse economie dit jaar waarschijnlijk met 8% krimpt. ABN Amro was eind maart nog gematigder dan de collega-banken. Die bank verwachtte een krimp van 3,5% van de Nederlandse economie.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin