Skip to content

Gezond en duurzaam eten is meer dan een keuze

De overheid speelt een grote rol in het bevorderen van een gezonde leefstijl. Burgers missen de handvatten en middelen om de juiste keuzes te maken.

Foto: Canva/adventtr premium

Foto: Canva/adventtr

Pasta met biologische groenten of toch een diepvriespizza? Veel Nederlanders zeggen wel voor de eerste optie te willen kiezen, maar kunnen dat niet vanwege de hoge kosten, blijkt uit recent onderzoek van het CBS.

Gezond, betaalbaar en duurzaam eten blijft hierdoor een uitdaging, maar de verantwoordelijkheid hoeft niet alleen bij de consument liggen. De Nederlandse overheid speelt wel degelijk een grote rol in het bevorderen van een gezonde leefstijl. Burgers missen de handvatten en middelen om de juiste keuzes te kunnen maken.

Een maaltijdsalade kost ruim twee keer zoveel dan een frietje

De ongezonde optie is nog altijd goedkoper dan de gezonde. Neem als voorbeeld een frietje bij de Febo waar je slechts € 3 voor betaalt, terwijl een maaltijdsalade bij de Albert Heijn om de hoek ruim twee keer zoveel kost. En als je dan toch naar de supermarkt gaat na een lange werkdag, kan de verleiding groot zijn om een pak vissticks van vijftien stuks te kopen in plaats van twee biologische champignonburgers van dezelfde prijs. Biologisch en plantaardig eten is nou eenmaal prijzig.

Preventieakkoord nog niet succesvol

Om een gezonde leefstijl te bevorderen, lanceerde de Nederlandse overheid in 2015 het Preventieakkoord. Na veel tromgeroffel over de ambitieuze doelstellingen van dit akkoord, klonk er al gauw teleurstelling over wat er niet in stond. Zo miste een suikertaks en kwam er geen lagere btw op groente en fruit. In 2018 voorspelde het RIVM dat het akkoord volstrekt onvoldoende zou zijn om welvaartsziekten terug te dringen en de zorgkosten te verlagen. En de cijfers bewezen het gelijk van het RIVM: in plaats van minder, kregen alleen maar meer mensen overgewicht.

Lees ook: Lectoren: prijsmaatregelen bevorderen gezonder eten

Maar wat werkt dan wel? Onze fysieke leefomgeving heeft een enorme invloed op het maken van (on)gezonde keuzes. Doordat een suikertaks of verlaagd btw-tarief op groente en fruit een marginaal effect heeft op het maken van gezonde keuzes, is een bredere en inclusievere benadering nodig. Gezond en duurzaam leven lukt namelijk alleen als je de financiële middelen en kennis tot je beschikking hebt om de juiste keuzes te kunnen maken.

Kom met betaalbaar en duurzaam alternatief

Wil je dat burgers nou écht gezond en duurzaam leven? Kom dan met een concreet, betaalbaar en duurzaam alternatief. Waar de omgeving ons nu vaak verleidt tot ongezonde keuzes, kunnen we mensen ook verleiden tot gezonde keuzes.

Een akkoord zoals het Preventieakkoord bevat mooie ambities, maar een beleidsstuk krijgt pas waarde als je het handen en voeten geeft. Het creëren van draagvlak en bewustwording voor het maken van duurzame en gezonde keuzes begint al op de basisschool. Geen enkel kind eet liever een stuk fruit dan een snickers, maar met een concrete en beeldende aanpak kun je gezond en duurzaam eten ook leuk maken. Geef kinderen eens een bakmix voor caloriearme brownies óf ontwikkel een kaartspel met plantaardige weetjes. Wees creatief!

Lees ook: Wat zijn de gezondheidseffecten van de eiwittransitie?

Snel delen

Iris van Boven van Schuttelaar & Partners
Iris van Boven

Junior adviseur public affairs bij Schuttelaar & Partners

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin