Skip to content

Handel voelt impact coronavirus

Updated on:
Handel
Achtergrond
Mensen dragen uit angst voor het coronavirus mondkapjes op een vismarkt in Guangzhou (China). Foto: ANP

Mensen dragen uit angst voor het coronavirus mondkapjes op een vismarkt in Guangzhou (China). Foto: ANP

Grote food- en agribedrijven houden rekening met miljoenen minder omzet vanwege de economische tegenslag door het coronavirus. Ook de export van agrarische producten loopt op sommige trajecten stroef.

De uienexport ondervindt grote hinder van het gebrek aan koelvriescontainers (reefers) uit Azië, vertelt Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions. “Het ligt al weken stil. Dat maakt het voor ons moeilijk om volledig te exporteren”, legt Wiskerke uit. Ook nemen de transportkosten toe. “Waar we normaal 6 tot 7 cent per kilo betalen aan transportkosten, is dat nu met 14 tot 18 cent ruimschoots het dubbele voor de export naar Azië, een belangrijke bestemming voor onze uien.

‘Oplossing niet voor handen’

Het is juist onze kracht om overal ter wereld te kunnen exporteren. Dat is nu even minder. Het is duur en lastig.” Een oplossing heeft de directeur van het uienbedrijf in Kruiningen niet voor handen. “Door het coronavirus is een onbalans ontstaan in de im- en export. Als de aanvoer van reefers niet wordt verbetert, blijft deze onbalans bestaan.” Het valt te hopen dat andere afzetbestemmingen aantrekken, zoals Europese landen, aldus Wiskerke.

Waar we normaal 6 tot 7 cent per kilo betalen aan transportkosten, is dat nu met 14 tot 18 cent ruimschoots het dubbele voor de export naar Azië

Chayenne Wiskerke, Wiskerke Onions

Danone denkt in een eerste schatting dat het coronavirus haar € 100 miljoen aan omzet zal gaan kosten, met name in China. Dat zal betekenen dat de omzet in het eerste kwartaal niet zal toenemen. Vanwege de uitbraak heeft het Franse voedings- en flessenwaterconcern de verwachtingen voor 2020 ook getemperd. “We beginnen dit jaar onder de onzekere wolken van het coronavirus”, aldus CEO Emmanuel Faber. “Onze prioriteit ligt bij de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers, partners, klanten en de gemeenschappen waar we actief zijn.”

Beperkte productiecapaciteit in China

Associated British Foods (ABF) meldt dat de suikeroogst in China in januari, voordat de uitbraak zich aanzienlijk verspreidde, binnen was. De suiker- en andere fabrieken in China draaien wel, maar op een beperkte capaciteit vanwege het wegblijven van werknemers en logistieke problemen. ABF geeft verder nog geen informatie over eventuele financiële gevolgen.

Danish Crown: export naar China op redelijk niveau

Vleesconcern Danish Crown, dat een eigen fabriek runt in China, heeft vanwege het virus ook te maken met ‘veel uitdagingen’. Onder meer bij de logistiek, zoals het bedrijf de leveranciers aan het Deense thuisfront heeft laten weten. “Desondanks houden we de export naar China op een redelijk niveau onder moeilijke omstandigheden,” aldus directeur globale verkoop, Lars Albertsen. De fabriek in Pinghu, nabij Sjanghai, draait na een extra sluiting in het verlengde van de nieuwjaarsfestiviteiten weer. De fabriek ziet personeel geleidelijk terugkeren en voert de verwerking zoveel mogelijk op in de richting van de volledige capaciteit. Alles wat door de fabriek komt is bovendien verkocht.

Minder drank verkocht door virus

Het Britse drankenconcern Diageo verwacht een financiële klap van honderden miljoenen euro’s als gevolg van het coronavirus. Door maatregelen in China tegen de epidemie blijven veel bars en restaurants gesloten en worden feestelijkheden afgelast. Daardoor slijt het moederbedrijf van whiskymerk Johnnie Walker en Guinness minder drank.

‘Geen reden voor paniek’

Europees Commissaris Stella Kyriakides zegt dat Europese lidstaten geen disproportionele maatregelen moeten nemen om zich te beschermen tegen het virus. Op een ingelaste persconferentie in Rome zei de commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid dat ze voortdurend in overleg is met de Europese ministers van gezondheid. Dit om eventuele maatregelen af te stemmen en te coördineren. Ze is bezorgd, maar desalniettemin is er volgens haar geen reden voor paniek.

Medeauteurs: Wim Verseput, Ruud Peijs en ANP.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin