Skip to content

Handelscommissie EU-parlement stemt in met Vietnam-verdrag

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Vietnamese minister van buitenlandse zaken Pham Binh Minh (links) schudt Federica Mogherini (rechts), vice-president van de Europese Commissie, de hand. - Foto: ANP

Vietnamese minister van buitenlandse zaken Pham Binh Minh (links) schudt Federica Mogherini (rechts), vice-president van de Europese Commissie, de hand. - Foto: ANP

Het vorig jaar ondertekende vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Vietnam kan rekenen op steun van het Europees Parlement. Een grote meerderheid van de handelscommissie (29 tegen 6, met 5 onthoudingen) stemde er dinsdag 21 januari mee in.

Als het voltallige parlement volgende maand zijn goedkeuring geeft, kan het verdrag voorlopig in werking treden. Met het verdrag verdwijnen Vietnamese importheffingen op bepaalde agrifood-producten, zoals zuivel, rundvlees en appels. Huidige importtarieven op kip lopen nu op tot 40% en op zuivel tot 20%. Dat wordt afgebouwd naar 0.

Forse groei in handel met Vietnam verwacht

Het gaat volgens de Europese Commissie om het meest ambitieuze handelsakkoord met een ontwikkelingsland. De onderlinge handel telt op tot zo’n € 50 miljard en gaat naar verwachting fors groeien. 65% van de EU-export naar Vietnam zal onder het verdrag direct heffingsvrij worden en voor de rest (waaronder kip en varkensvlees) zullen heffingen de komende tien jaar worden afgebouwd.

71% Vietnamese export direct heffingsvrij

71% van de Vietnamese export naar de EU wordt direct heffingsvrij. De belastingvrije Vietnamese export van gevoelige exportproducten, zoals rijst, knoflook, suiker, ethanol en eieren, zal beperkt worden om Europese producenten te beschermen. Daarnaast krijgen 169 Europese voedingsmiddelen een beschermde status in Vietnam, zoals Feta (kaas), Rioja (wijn) en Parmigiano Reggiano (kaas).

Producten uit Vietnam maken 2,1% uit van de totale agrifood-import in de EU. Van de totale import vanuit Vietnam maakt agrifood 6,5% uit. Van de totale export naar Vietnam maakt agrifood 10,6% uit.

Handelsverdrag positief voor Vietnam en EU

Meerdere fracties wijzen er in navolging van Brussel op dat bedrijven aan beide kanten ervan zullen profiteren, zonder dat dat ten koste zou gaan van werknemers en milieu. Vietnam, met ruim 95 miljoen consumenten, verplicht zich ertoe in de EU beschermde producten niet na te maken. Het Aziatische land importeert uit Europa onder meer machines, high-techgoederen, voertuigen en chemicaliën. Vietnam exporteert onder meer telefoons, schoenen, textiel, meubels, koffie en rijst naar de EU.

Medeauteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin