Doorgaan naar artikel

Helft van wereldbevolking in 2035 te zwaar

Circa 4 miljard mensen, 51% van de wereldbevolking, zal in 2035 overgewicht of obesitas hebben.

Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Circa 4 miljard mensen, 51% van de wereldbevolking, zal in 2035 overgewicht of obesitas hebben. Dat blijkt uit de Atlas 2023 van de World Obesity Federation.

Door het toenemende gewicht van de wereldbevolking, gaat dit volgens de federatie ook flink in de papieren lopen: 4 biljoen dollar per jaar vanaf 2035. Geschat wordt dat in 2020 38% van de wereld overgewicht had waarvan 14% ernstig (obesitas). Als dit niet verandert, verwacht de federatie dat het aantal mensen met overgewicht is toegenomen tot 51% en daarvan het aandeel obesitas tot 24%. De federatie verwacht ook dat het aantal kinderen met obesitas kan verdubbelen.

Professor Louise Baur, President van de Wereld Obesity Federation, maakt zich zorgen over de cijfers: “Deze Atlas geeft een duidelijke waarschuwing dat we te weinig doen om obesitas tegen te gaan. Het laat ook zien dat er serieuze consequenties verbonden zitten aan deze toekomst. Overheden en beleidsmakers moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de rekening niet bij jongere generaties terechtkomt.”

Lees ook: Gezonde voedselomgeving heeft systeemverandering nodig

Suikertaks aanbeveling

De federatie vraagt overheden om snel actie te ondernemen door bijvoorbeeld met een suikertaks te komen en reclame voor ongezonde voedingsmiddelen te verbieden. Ook de voedingsomgeving moet gezonder worden, in het bijzonder in wijken met lagere inkomens.

4 op 10 Nederlanders obees in 2035

In Nederland wordt verwacht dat het aantal volwassen met obesitas met 2,9% zal stijgen per jaar naar 39% in 2035. Bij kinderen stijgt het aantal per jaar nog harder met 4%. In 2020 kost overgewicht ongeveer $ 875 miljard per jaar. In 2035 zal dit gestegen zijn $ 1.209 miljard. Wel voegt de federatie hieraan toe dat Nederland goed is voorbereid op het omgaan met obesitas, omdat we een sterk gezondheidssysteem en financiële middelen hebben. In lagere inkomens landen is de nauwelijks te spreken van voorbereiding, Overheden doen nauwelijks iets aan het inperken van overgewicht en kunnen de financiële gevolgen niet dragen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin