Skip to content

Holland Varken wordt basis voor varkensvleessector

Holland Varken wordt hét ketenkwaliteitssysteem voor de varkenssector en kan zo een grote rol gaan spelen in het vermarkten van varkensvlees.

Updated on:
Nieuws
Food
Het kwaliteitssysteem Holland Varken kan een grote rol gaan spelen in het vermarkten van Nederlands varkensvlees. - Foto: Canva/alle12 premium

Het kwaliteitssysteem Holland Varken kan een grote rol gaan spelen in het vermarkten van Nederlands varkensvlees. - Foto: Canva/alle12

Holland Varken wordt hét ketenkwaliteitssysteem voor de Nederlandse varkenssector. Dat stelden Linda Verriet, voorzitter van varkenshoudersorgansatie POV, en Laurens Hoedemaker, voorzitter van vleessectororganisatie COV.

De voorzitters zeiden dit op de algemene ledenvergadering van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) in Heteren. Holland Varken kan een grote rol gaan spelen in het vermarkten van Nederlands varkensvlees, zo gaf Hoedemaker aan. Het ketenkwaliteitssysteem moet de basis vormen voor sterke, onderscheidende marktconcepten voor die consumenten die bereid zijn meer te betalen voor duurzaamheid of dierenwelzijn. Het is volgens de COV-voorzitter aan private partijen om dit te realiseren en aantrekkelijke concepten in de markt te zetten.

Beide voorzitters benadrukten dat deelname door álle partijen en ondernemingen in de keten het verschil gaat maken. “Niet meebewegen met de markt, niet meedoen is eigenlijk geen optie.”

Kansen voor varkenshouder en slachter

Een POV-woordvoerder geeft aan dat er nog een kleine groep varkenshouders is die niet deelneemt aan het kwaliteitsysteem. Deelname is niet verplicht, maar tussen de COV en POV zou zijn afgesproken om deelname aan Holland Varken op te nemen in de inkoopeisen.

In Holland Varken komt onder meer een methode voor geborgde informatie-uitwisseling. Met de aanstaande verplichte identificatie en registratie van varkens biedt dit volgens de organisaties meer kansen voor varkenshouder én slachter. De boer kan per varken, hok en stal zien wat de invloed is van genetica, voer en management op zijn slachtresultaten. De slachter kan met informatie over de samenstelling van het voer de CO2-voetafdruk per dier berekenen en communiceren.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin