Ierse minister waarschuwt voor nieuwe brexit-hobbels

18-05 | |
Charlie McConalogue, de Ierse minister voor Landbouw en Voeding, verwacht niet brexit-hobbels vanaf 1 oktober. - Foto: ANP
Charlie McConalogue, de Ierse minister voor Landbouw en Voeding, verwacht niet brexit-hobbels vanaf 1 oktober. - Foto: ANP

De Ierse minister voor Landbouw en Voeding, Charlie McConalogue, heeft gewaarschuwd dat bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk zich goed moeten voorbereiden op de per 1 oktober verwachte nieuwe brexit-hobbels. “De dan door het VK in te voeren regels zorgen voor belangrijke extra administratieve en logistieke uitdagingen voor exporteurs en de betrokken autoriteiten.”

De Britse regering heeft invoering van de nationale vereisten en controles na brexit uitgesteld tot 1 oktober en deels tot 1 januari 2022. Vanaf 1 oktober zijn voor dierlijke en plantaardige producten registratie van de exporteur, gezondheidscertificaten en vooraankondiging bij de Britse autoriteiten vereist. Dat geldt wat Ierland betreft ook voor transporten door het Verenigd Koninkrijk naar andere EU-landen.

“Vooral de gezondheidscertificaten voor export naar het VK en voor ladingen die via de landbrug door het VK gaan leveren grote uitdagingen op. De gevarieerde aard van de bedrijven in agri-food en de visserij en de ‘just-in-time’-aard van deze handel vereist de inzet van meer middelen en procescapaciteit voor de certificerende instanties en bedrijven. De op 1 oktober ingaande vereisten maken een eind aan ‘business as usual’ die sinds 1 januari geldt.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer overBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen