Skip to content

Investering voor start-up die voedingsingrediënten haalt uit koolzaad

Start-up Cano-ela haalt een investering binnen van Vroegefasefinanciering (VFF) Gelderland. Het bedrijf kan nu verder met het marktonderzoek en in de toekomst een pilotfabriek opzetten.

Nieuws
Food
Cano-ela haalt verschillende voedingsingrediënten uit koolzaad. Foto: Canva

Cano-ela haalt verschillende voedingsingrediënten uit koolzaad. Foto: Canva

Start-up Cano-ela haalt een investering binnen van Vroegefasefinanciering (VFF) Gelderland. Het bedrijf kan nu verder met het marktonderzoek en in de toekomst een pilotfabriek opzetten.

Cano-ela, afgeleid van canola zoals koolzaad ook wordt genoemd, haalt verschillende voedingsingrediënten uit koolzaad. Naast olie halen zij ook eiwitten en vezels uit het zaad en benutten het daarom naar eigen zeggen ‘optimaal’. Juliana Romero, Founder en CEO van de start-up: “Koolzaad wordt al lang gebruikt voor de productie van olie. De reststromen die daarbij ontstaan eindigen als afval of veevoer. In z’n totaliteit gaat het dan om de grootste eiwitrijke afvalstroom ter wereld. Dat is ontzettend zonde want je kunt er juist gezonde ingrediënten uit halen.”

Milde bewerking behoud voedingsstoffen

Cano-ela is in 2019 opgericht door Juliana Romero. Ze ontwikkelde een techniek om met weinig bewerking naast olie ook eiwitten en koolhydraten uit koolzaad te extraheren. Door de milde bewerking blijven de eigenschappen van de voedingsstoffen behouden. Romero: “Die waardevolle eigenschappen verbeteren de smaak, textuur en duurzaamheid van plantaardige voedingsmiddelen en van vlees- of zuivelalternatieven.”

VFF Gelderland

De investering van VFF Gelderland is in de vorm van een lening speciaal gericht op jonge startups die de product of dienst nog aan het ontwikkelen zijn. Welk bedrag daarmee gemoeid gaat is niet bekendgemaakt. Het verhoogt de kansen op vervolgfinanciering. VFF Gelderland wordt beheerd door investeringsmaatschappij Oost NL. Met het geld gaat Cano-ela onderzoek doen naar de match tussen product en markt.

Lees ook: Grassa wint € 50.000 voor ingrediënten uit tomatenblad

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin