Skip to content

Jumbo verkoopt minder gezonde producten

De Jumbo Food Group heeft het omzetsaandeel van gezonde huismerkproducten niet gehaald in 2022.

Nieuws
Food
De aflopen jaren zag Jumbo de omzet uit gezonde producten wel toenemen, maar de gedachte dat gezonde voeding duurder is, zit de groei van de categorie in de weg. - Foto: ANP premium

De aflopen jaren zag Jumbo de omzet uit gezonde producten wel toenemen, maar de gedachte dat gezonde voeding duurder is, zit de groei van de categorie in de weg. - Foto: ANP

De Jumbo Food Group heeft het omzetsaandeel van gezonde huismerkproducten niet gehaald in 2022. Het doel was 54% maar het omzetsaandeel is de 50% van de totale verkopen van de supermarktketen.

Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. De supermarkt stelt dat dit niet te maken heeft met het aanbod van gezonde producten, want dat is juist toegenomen. Volgens Jumbo worden de gezonde producten minder gekocht vanwege de hoge inflatie. De aflopen jaren nam de omzet uit gezonde producten wel toe, maar de gedachte dat gezonde voeding duurder is zit de groei van de categorie in de weg.

Nutri-Score A of B is gezond

De supermarkt definieert gezonde producten als voedingsmiddelen met een Nutri-Score A of B in het huismerkassortiment. In 2023 wil de supermarkt een nieuwe nulmeting uitvoeren aan de hand van het nieuwe Nutri-Score algoritme. Jumbo zegt in afwachting te zijn van het besluit van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de invoering van voedselkeuzelogo in Nederland.

Lees meer artikelen over Nutri-Score

Klantwaardering omlaag

Jumbo heeft op meer vlakken last van de hoge inflatie, want ook de score op klanttevredenheid op prijs-kwaliteitsverhouding nam af. In 2020 en 2021 was 69% tevreden over de verhouding, afgelopen jaar is dat gedaald naar 63%.

“Als gevolg van de hoge inflatie is de klantperceptie op het gebied van prijskwaliteitverhouding in de hele Nederlandse supermarktbranche afgenomen. Aanhoudende investeringen in de kwaliteit van Jumbo huismerkproducten hebben dit niet kunnen voorkomen,” schrijft het bedrijf in het jaarverslag.

Minder winst voor Jumbo

In 2022 behaalde Jumbo Food Group een consumentenomzet van € 10,17 miljard. Daarvan had Jumbo Nederland een aandeel van € 9,9 miljard. Na aftrek van kosten, rente en belastingen, bleef daar een winst van € 79,7 miljoen van over. Dat is minder dan in 2021, toen was dat nog € 114,3 miljoen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin