Doorgaan naar artikel

Kamervragen over afzegging NVWA om code rood

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
SGP-Kamerlid Roelof Bisschop en Kamerlid Helma Lodders (VVD). - Foto's: Roel Dijkstra

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop en Kamerlid Helma Lodders (VVD). - Foto's: Roel Dijkstra

Politieke partijen VVD en SGP hebben Kamervragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over de afzegging van NVWA-toezicht bij slachterijen afgelopen maandagmorgen vanwege code rood.

Slachterijen kregen zondagavond van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te horen dat er de volgende ochtend geen toezichthouders zouden zijn vanwege het weeralarm. Zonder NVWA-toezichthouder mogen zij niet slachten.

Beleid bij weeralarm

VVD-Kamerlid Helma Lodders vraagt de minister naar hoe de besluitvorming hierover precies heeft plaatsgevonden, en wie het besluit heeft genomen. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vraagt of het klopt dat een audit bij een vleesverwerkend bedrijf in het gebied waarvoor code rood was afgegeven wel is doorgegaan, en hoe de minister dit rijmt met het besluit om de controles af te zeggen.

Beiden vragen ook naar wat precies het beleid is bij ‘code rood’, en hoe het besluit van deze week zich verhoud tot eerdere situaties waarin code rood was afgegeven. Ook het effect op dierenwelzijn wordt aangehaald. Op verschillende plekken waren al vleeskuikens geladen die weer teruggebracht moesten worden naar het pluimveebedrijf.

Slachterijen waren zondagavond totaal verbijsterd toen zij naar eigen zeggen rond 21.00 uur te horen te kregen dat er de volgende ochtend niet geslacht zou worden.

Lees ook: Vleeskuikenhouder Tienus Berkepies: ‘Schade loopt in de duizenden euro’s’

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin