Skip to content

Kosten door voedselinfecties 30% lager in 2020

Kosten door voedselinfecties waren in 2020 zeker 30% lager dan in de jaren ervoor.

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De kosten door voedselinfecties waren in 2020 met ruim € 140 miljoen zeker 30% lager dan in de jaren ervoor. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM onderzoekt jaarlijks 14 ziekteverwekkers – zoals salmonella, campylobacter of listeria – die vooral via voedsel worden overgedragen. Vorig jaar werden dus veel minder mensen ziek van voedsel dan in eerdere jaren. Dit is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen en adviezen ter bestrijding van corona, zoals handhygiëne, reisbeperkingen en sluiting van de horeca. Het kan ook zijn dat minder mensen medische hulp hebben gezocht of gekregen voor dit soort ziekten.

Medische kosten

In 2020 waren de kosten naar schatting € 282 miljoen, waar die in 2019 op € 423 miljoen zaten en het jaar daarvoor op € 427 miljoen. Bij de schatting kijkt het RIVM naar de directe medische kosten, zoals in ziekenhuizen, maar ook naar kosten voor de patiënt en zijn familie zoals reiskosten. Daarnaast worden de kosten van andere sectoren meegerekend, zoals voor werkverzuim.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de opdrachtgever van dit onderzoek. De resultaten bieden beleidsmakers handvatten om meer zicht te krijgen op de ziektelast en de manieren waarop mensen met de ziekteverwekkers in contact komen. Ook geeft het een beeld hoe de ziektelast van voedselinfecties en kosten zich door de jaren heen ontwikkelen.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin