Skip to content

Mercosur-deal steeds verder weg

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De regering wordt opgeroepen in Brussel te melden dat Nederland niet langer steun kan geven aan de Mercosur-deal. Foto: ANP

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De regering wordt opgeroepen in Brussel te melden dat Nederland niet langer steun kan geven aan de Mercosur-deal. Foto: ANP

Het Nederlandse parlement voegde zich dinsdag bij een rij Europese parlementen die zich kanten tegen een handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen (Paraguay, Brazilië, Argentinië en Uruguay). Daarmee wordt het voor de Europese Commissie steeds moeilijker het akkoord dat vorig jaar gesloten werd, te bekrachtigen.

De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een motie van de Partij voor de Dieren, waarin de regering wordt opgeroepen in Brussel te melden dat Nederland niet langer steun kan geven aan de handelsdeal. Daarmee krijgt handelsminister Sigrid Kaag een ondubbelzinnige boodschap mee, die moeilijk te negeren is.

Lees ook: Kamer: Mercosur-verdrag van tafel

ChristenUnie en 50Plus nu tegen verdrag

Voor de stemming in de Kamer was bepalend dat de ChristenUnie van standpunt is veranderd en zich nu tegen het handelsakkoord keert. Woordvoerder Joël Voordewind had dat al aangekondigd tijdens het debat over het handelsverdrag met Canada (waar ChristenUnie voor is). Volgens Voordewind zou het Mercosur-verdrag de doodsteek betekenen voor het Amazone-woud. “Het mag duidelijk zijn: zo’n handelsverdrag met de Mercosur-landen steunt de ChristenUnie zeker niet.” Ook 50Plus veranderde ondertussen van standpunt. De partij is nu tegen het verdrag.

Gejuich in landbouwkringen

In landbouwkringen ging meteen na het aannemen van de motie gejuich op. De Nederlandse Akkerbouwvakbond, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, de Dutch Dairymen Board, Agractie, de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding en Platform Aarde Boer Consument gaven in een gezamenlijk persbericht uiting aan hun enthousiasme.

De verenigde organisaties zien in de afwijzing in de Tweede Kamer van het Mercosur-verdrag ook een aanzet voor verwerping van het handelsverdrag met Canada in de Eerste Kamer. Er is echter geen enkele aanwijzing dat de ChristenUnie in de Eerste Kamer van standpunt zou veranderen over het Ceta-verdrag. Minister Kaag heeft wel oppositiepartijen nodig om in de Eerste Kamer voldoende steun te krijgen voor het handelsverdrag met Canada. PvdA is een van de oppositiepartijen die steun aan het verdrag met Canada overweegt.

Het ratificatieproces

De behandeling van het Mercosur-verdrag zal nog wel even op zich laten wachten. Het ratificatieproces begint pas als de Europese Commissie alle teksten in de talen van de 27 lidstaten heeft omgezet. Nationale parlementen kunnen geen veranderingen aanbrengen in de verdragstekst. Ze moeten het verdrag goed- of afkeuren. Soms is een politieke oplossing nodig in de vorm van een bijlage om het afwijkende standpunt van een land in het verdrag kenbaar te maken en het verdrag alsnog goed te keuren.

Maar nu na Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Ierland en België ook in Nederland het parlement zich verzet tegen het verdrag, is de kans dat het geratificeerd wordt, wel klein geworden.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin