Doorgaan naar artikel

Minister zoekt opties voor verlagen slachtsnelheid

Geüpdatet op:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Koos Groenwold

Foto: Koos Groenwold

Het kabinet onderzoekt op basis van welke wettelijke grondslag ze de slachtsnelheid in slachthuizen kan verlagen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft landbouwminister Carola Schouten dat ze de bezorgdheid van de Tweede Kamer over de hoge slachtsnelheid deelt. Schouten vindt dat de druk op het slachtproces, ingegeven door economische overwegingen, te groot is geworden om dierenwelzijn en voedselveiligheid en goed toezicht op het slachtproces goed te kunnen borgen.

Juridische mogelijkheden

Schouten is met overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan het inventariseren wat de kwetsbaarheden zijn in het huidige systeem en welke maatregelen nodig zijn voor een betere borging van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Daarbij wordt ook onderzocht op welk terreinen, waaronder dierenwelzijn, voedselveiligheid, toezicht en veiligheid van werknemers de hoge slachtsnelheid tot problemen leidt. Aan de hand van dit onderzoek wordt gekeken welke juridische mogelijkheden er zijn om de huidige open norm voor de maximale bandsnelheid te begrenzen. De uitkomst van dit onderzoek wordt na de zomer verwacht.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vorige week voor het direct verlagen van de slachtsnelheid in verband met de corona-uitbraken bij verschillende slachthuizen. VVD, CDA, CU, SGP en Van Haga stemden tegen de motie. Regeringspartij D66 steunde de motie van de PvdD.

Reactie COV

De brancheorganisatie voor de vleessector COV reageert dat het voor hen een uitgangspunt is dat slachterijen aspecten als dierenwelzijn, voedselveiligheid en arbo-zaken kunnen waarborgen. “Het verlagen van de slachtsnelheid mag geen doel op zich zijn. De COV voert hierover overleg met het ministerie van LNV”, laat de organisatie weten.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin